För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Klas bisyssla förbättrar arbetsmiljön

Publicerad 7 jun 2021
Intervju med Klas Lindström som driver KLM Infrakonsult AB och som är nyinvald valberedare i Företagarna Upplands Väsby.
Klas Lindström. Bildkälla: Tinnholmen Kommunikation AB.

– Jag brinner för arbetsmiljöfrågor, Det skadas och dör alldeles för många inom byggsektorn, säger Klas Lindström, som driver KLM Infrakonsult AB i Upplands Väsby. Han gör det som en bisyssla, säger han själv för annars arbetar han på Kammarkollegiet med ramavtal inom offentlig sektor.

Klas är som han själv utrycker det en riktig föreningsmänniska. Han gillar föreningslivet och han har varit engagerad i många organisationer. Som ny medlem i Företagarna förra året så var det självklart att han skulle ta aktiv del i lokalföreningens verksamhet. På senaste årsmötet valdes han in i den lokala valberedningen.

Företagarna är en viktig fristående aktör för småföretagare i Upplands Väsby, menar Klas Lindström. Det behövs en helt oberoende röst för att lyfta företagarfrågor på så väl lokal som nationell nivå.

Klas är en verklig expert på offentlig upphandling och arbetsmiljöfrågor. Efter 25 år som upphandlare på SL, där han också var samordningsansvarig för två depåer för spårfordon. När verksamheten outsourcades ut för tio år sedan bestämde sig Klas för att gå vidare i arbetslivet. Han fick snabbt ett nytt arbete på Kammarkollegiet, där han idag arbetar med ramavtal inom offentlig upphandling.

Det dröjde inte länge innan hans gamla arbetsgivare hörde av sig.

– Vi behöver din kompetens, berättar Klas. SL hade helt enkelt outsourcat stora delar av verksamheten samt den interna kompetensen och insåg att man måste ha tillgång till oberoende kompetens inom järnvägs- och transportsä

Det var upprinnelsen till KLM Infrakonsult AB som är inne på sitt sjätte år. Eftersom Klas är anställd på Kammarkollegiet, arbetar han i sitt företag endast med arbetsmiljöfrågor och arbetsplatskontroller.

Företaget erbjuder rådgivning och framtagning av material samt dokumentation vid implementering av systematiskt arbetsmiljöarbete. Vidare hjälper man till med samordningsansvar på olika driftställen i form av uppstart och genomförande.

Klas utbildar även inom dessa områden och även arbetsmiljösamordnare inom byggsektorn.

Vidare utför han revisioner, d v s arbetsplatskontroller, vid entreprenörers arbeten inom såväl Trafikverkets som Trafikförvaltningens spåranläggningar.

– Det mesta av arbetet sker under kvällar och nätter, säger Klas Lindströ Han är ett välkänt namn i branschen och kunderna hör ofta av sig på telefon. Han är inte främmande att via Företagarna hjälpa till med stöd och hjälp till medlemmarna i frågor rörande arbetsmiljö.

Fler nyheter från Företagarna