För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Grattis Janne Carlsson Årets Företagare i Botkyrka!

Publicerad 15 dec 2020
Efter flera decennier som företagare fick en märkbart rörd Janne Carlsson på Vicky Teknik igår ta emot priset Årets företagare i Botkyrka kommun. Hans uppdrag: Att rädda liv på vägarna!
Från vänster Kristina Törnros Jansenberger Kontorschef Handelsbanken i Tullinge. Mitten pristagearen Janne. Höger Kurt Ståhl Ordf Företagarna Botkyrka-Salem. Fotografen: Nils Petter Nilsson

Jan-Olof Carlsson ägare och grundare av Vicky Teknik AB är årets företagare Botkyrka 2020. Priset delas ut av organisationen Företagarna i Botkyrka-Salem.

- Janne är sann entreprenör som bygg sitt företag med egna händer tillsammans med engagerade medarbetare. Han driver aktivt utvecklingen i sin nisch och hans engagemang är ett utmärkt exempel på ett företag som god medborgare och värdig pristagare säger Kurt Ståhl, ordförande i Företagarna Botkyrka Salem.

Trots att han levt hela sitt liv i Botkyrka är han lite av en självvald doldis som företagare. Men de allra flesta har nog sett hans produkter längs vägarna. Hans företag Vicky Teknik AB är marknadsledande när det gäller att producera de stora skyltar som visar hur vi ska köra vid vägarbeten och olyckor. Vicky Teknik AB har utvecklat speciella påkörningsskydd som i branschen kallas TMA som sitter monterat bakom skylten på bilarna. Syftet med produkten är att skydda de som jobbar på arbetsplatsen, men också den bilist som kanske inte upptäcker att det är ett stillastående fordon i vägbanan i tid.

–    Vi vet inte hur många liv vi räddat vid det här laget. Här var det två killar i en pickup som körde rakt in i TMA-bilen i 120 knyck. De klev ur bilen för egen hand. Vore det inte för skyddet hade det varit två döda – minst, säger Janne och pekar på ett kraftigt ihoptryckt påkörningsskydd.

I år firar Vicky Teknik 25 år och som extra guldkant på det firandet kan Janne alltså även titulera sig Årets Företagare. 

–    Det är ofantligt stort för mig. Jag blir riktigt rörd, det är ett erkännande. Kanske låter det lite klyschigt, men det är ju samtidigt mina medarbetare som åstadkommit det här med mig, säger Janne.

Kollegan Ralf Karlsson har varit med under hela resan med Vicky sedan 1995 och tillsammans har de utvecklat sina produkter. Skyltarna bygger på ljusdioder och via en ”padda” kan man byta motiv på nolltid inifrån förarhytten.

–    Utmaningen just nu är att få klar vår nya skylt som bygger på 4G-teknik. Då kan någon på kontoret ändra motiv på skyltarna eller få information om något är trasigt för att snabbt kunna skicka ut en reparatör, säger han.

I år har Janne anställt ytterligare tre personer i verkstaden. Även om corona gjort beslutsgången hos kunderna betydligt långsammare än annars är framtidstron stark.

För fem år sedan flyttade man verksamheten till Grödinge och här finns gott om plats att fortsätta växa. I kommunen finns bra samarbeten med andra företag menar han.

–    Om två, tre år ska vi ha etablerat oss i Norge och Finland också och ha servicekontor där. Jag tror på en ljus framtid!

Se vinnarfilmen med Janne Carlsson på Vicky Teknik här

Juryns motivering:

Jan Olof Carlsson är en entreprenör som framgångsrikt driver teknik- och utvecklingsinriktade företag under många decennier i Botkyrka. Jan Olof är född och uppvuxen i Tullinge/Botkyrka och är ett ”autodidaktiskt teknik-geni” som uppfunnit och utvecklat många produkter som innefattar mekanik, reglerteknik, pneumatik, hydraulik och IT. Företaget Vicky Teknik AB är marknadsledande tillverkare av TMA-bilar (Truck Mounted Attenuator) i landet och med planer på export. Produkterna räddar liv i trafiken och hos de som arbetar på väg. Verksamheten är framtidsorienterad, teknikintensiv, innovativ och miljöfokuserad. Företagets framtid kan ses säkrad då sonen Mikael Carlsson ansvarar för försäljning och marknadsföring i företaget. Bolaget har en stark och stabil ekonomi med en soliditet på 58 procent och en lönsamhet EBITA på 14,5 procent.Vicky Teknik AB är även engagerad i stöttning av ungdomsverksamhet inom idrott och motorsport.

Om Vicky Teknik AB

Vicki Teknik AB är ledande företag inom sin nisch som växt med god lönsamhet sedan start och med planer om fortsatt tillväxt. De tillverkar och monterar utrustning till skyddsfordon.

Presskontakt

Kurt Ståhl
Ordförande Företagarna Botkyrka-Salem
Mail: kurt.stahl@karisma.se
Tfn: 0739-465 805,

Bengt Waldemarson
Styrelseledarmot Företagarna Botkyrka-Salem
Mejl: bengt@relationera.se
Tfn: 070-6180130

Janne Carlsson
Kontakt person Vicky Teknik AB
Tfn: 08-7789450

Fler nyheter från Företagarna