För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Stockholms stad bjöd in stadens politiker till maktkamp

Publicerad 4 jun 2018
Det härliga vädret som bjöds på i Stockholm den 30 maj hindrade inte intresserade från att komma och lyssna till en trevlig debatt med en god stämning kring centrala företagarfrågor i den Maktkamp som anordnades av Företagarna Stockholms stad. Alla åtta riksdagspartier var representerade och det fanns en stor enighet bland de lokala politikerna kring företagares viktiga samhällsroll.

I inledningen lyfte ordförande Rose-Marie Danielsson upp frågan vilken näringslivspolitik vi företagare kan förvänta oss i Stockholm stad de närmsta 4 åren. Enligt Svensk Näringslivs senaste undersökning har Stockholm stad de senaste åren rasat i näringslivskedjan. Från 22:a plats till 123:e plats.

Politikerna hann knappt komma upp på scenen innan de ställdes mot väggen av kvällens två moderatorer, Anita Roll, ledamot i Företagarna Stockholms stads styrelse och Thomas Byström, regionchef för Företagarna Stockholms län, Mälardalen och Gotland. De två moderatorerna, som stod på varsin sida av scenen, läste upp påståenden kring kompetensförsörjning, jobbskapande och företagsklimat och till sist regelkrångel som politikerna sedan fick ta ställning till genom att ställa sig till höger eller vänster på scenen, för att därefter få ge ett kort resonemang till varför de just hade ställt sig där de stod.

Kompetensförsörjning

Var fjärde företagare i Stockholm anser att svårigheten att hitta lämplig arbetskraft är det största hindret för tillväxt enligt Företagarnas Småföretagsbarometer från 2017, vilket gjorde detta till ett naturligt debattämne.

Vilka är då de viktigaste politiska reformerna för att matcha ihop arbetslösa med företagens behov?

Förhållandevis snabbt rörde sig politikerna närmre varandra, vilket tyder på att de i mångt och mycket var ense kring hur man i Stockholms stad bör jobba med frågan framöver.

Som svar på ursprungsfrågan citerade Liberalernas Morgan Olofsson rubriken på Företagarnas rapport Det är attityden, dumbom och menade på att frågan är mångfacetterad, då det varken endast är utbildning eller exempelvis enkla jobb som löser svårigheterna kring att hitta lämplig arbetskraft. Istället förespråkade han en medelväg, där utbildning ska premieras, men att man likväl måste hitta enklare anställningsformer. 

Jobbskapande och företagsklimat

Kvällens andra ämne kom att kretsa kring jobbskapande och företagsklimatet i Stockholms stad. Vilka förutsättningar har människor att starta, driva och utveckla företag idag? Om företagen är maskinen, så är det rådande företagsklimatet smörjoljan.

Hur kan företagsklimatet förändras för att underlätta för företagare att skapa jobbtillfällen, vilket i sin tur leder till ökade skatteintäkter och ett bidrag till välfärden?

Kadir Kasirga från Socialdemokraterna menade på att Stockholms stad givetvis har utmaningar i frågor som rör företagsklimat men att situationen också är gynnsam. Staden i stort växer, och över 14 000 företag har skapats vilket enligt honom visade på det intresse och attraktionskraften som finns i staden. För att bevara intresset och den attraktionskraften menade han på att myndigheters bemötande av småföretagare behöver förbättras och att fokus framöver därför är att göra det lättare för företagare att etablera sig i staden. En sådan stor uppgift kräver att partierna jobbar tillsammans.

Regelkrångel

Det sista ämnet som behandlades under kvällens debatt var frågan kring regelbördor. Enligt Tillväxtverket ökar företagens kostnader för att efterleva och administrera regler med omkring 1,2 miljarder om året. Företagare ligger i snitt ned 10 timmar per vecka på administration och regelefterlevnad. Hur ser egentligen politikerna på detta?

Anna König Jerlmyr från Moderaterna menade på att det arbete kring regelförenkling som pågått på nationell nivå även borde tas efter på lokal nivå och menade på arbetet med förenkling av det kommunala regelverket kanske hade åsidosatts. Enligt henne spelade digitaliseringen och användandet av e-tjänster en viktig roll för att förenkla för företagare.

Martin Hansson menade att Miljöpartiet jobbar hårt för att minska regelkrånglet inom samtliga områden förutom ett. Miljö och klimat. Detta för att säkerhetsställa ett gynnsamt Företagarklimat även i framtiden. I kommunen tyckte han att ett arbete ändå pågick med att förbättra regelbördan och gav då som exempel det uppdrag om att stärka näringslivsservicen som gavs till kommunstyrelsen i form av enklare möjligheter att söka bygglov och tillståndsgivningar. En nyckel enligt Miljöpartiet för att i framtiden ge ett bättre bemötande handlade också om att förstärka personalresurserna på kommunalnivå.

Efter att politikerna tagit sig igenom den tuffa utfrågningen fick de chansen att direkt in i kameran motivera varför just de och deras parti är det mest företagarvänliga och således också det som förtjänar företagares röst i det kommande valet. Dessa motiveringar finns att se på Företagarna Stockholm stads Facebook-sida.

Kvällen avslutades med att Thomas och Anita tackade politikerna för deras medverkan, med förhoppning om att samtliga även kommer tillbaka för ytterligare en maktkamp efter valet i höst. Kommer deras åsikter vara likadana då?

Medverkande politiker:

Anna König Jerlmyr, Moderaterna
Erik Slottner, Kristdemokraterna
Lars Bäck, Vänsterpartiet
Morgan Olofsson, Liberalerna
Karin Ernlund, Centerpartiet
Martin Hansson, Miljöpartiet
Kadir Kasirga, Socialdemokraterna
Peter Wallmark, Sverigedemokraterna

Snart stundar även sommar och semester för de flesta. Företagarna Stockholms stad kommer att jobba hårt med att planera höstens aktiviteter, men passar på att tipsa om lanseringen av Småföretagsbarometern 2018 som Företagarna lanserar den 11 juni under årets Järvavecka, i samarbete med Swedbank och Sparbankerna. Har ni inte möjlighet att närvara kommer konjunkturundersökningen även att publiceras på Företagarnas hemsida.

Glad sommar önskar styrelsen i Stockholms stad!

Fler nyheter från Företagarna