headphones newspaper video-player

De blev Årets Företagare i Stockholms stad 2017

Robert Moldén utsågs idag till Årets Företagare i Stockholms stad 2017. Dessutom utsågs Catrine Sageryd till Årets Unga Företagare i Stockholms stad 2017.
Publicerad 9 maj 2017
Robert Moldén och Catrine Sageryd. Foto: Elvira Hellsten.

2010 startade Robert en bilfirma. Genom att köpa och sälja bilar har Robert omsatt stora belopp och delar av vinsten i bolaget går till samhällsnytta. Parallellt med bilfirman driver Robert sedan 2014 Nema Problema Foundation som bland annat arbetar med ideell välgörenhet i Ghana. Inom ramen för sitt välgörenhetsarbete har han bland annat bidragit till att ett nytt barnhem byggts och gett barnen en skolbuss. 

– Efter en roadtrip i USA bestämde mig för att skicka ner den buss vi använt för resan för att tjänstgöra som skolbuss i Ghana. När jag hösten 2011 flög till Ghana och hämtade bussen i hamnen och lämnade över den till skolan, det var första gången i livet som jag verkligen kände att jag hade åstadkommit någonting på allvar. Det var en helt fantastisk känsla, säger Robert.

Tillsammans med Lidingö kommun driver Robert integrationsarbete för att integrera nyanlända i samhället. Målet är att få företagets bilförsäljning att leva vidare och kunna fortsätta använda överskottet till att göra skillnad inom många områden. Han skapar också jobbtillfällen för nyanlända. Målet att starta en våg av integration är på god väg att nås. Robert brinner för att få företag att förstå kraften i nyanlända och få fler att våga starta eget företag.

Juryns motivering: Med kreativitet, ett stort hjärta och gott affärssinne har denna företagare en inspirerande förmåga att kombinera lönsamma affärer med samhällsnytta. Företagaren bidrar till integration genom så väl anställningstillfällen som välgörenhet. Han driver flertalet välgörenhetsprojekt både på hemmaplan och internationellt och är en mycket god förebild som företagare och medmänniska, genom att ständigt visa att det stora värdet skapas när människor möts.

Som helt oerfaren inom byggbranschen, köpte Catrine Sageryd upp Stimus Elverktyg AB (som idag heter Mekina AB) 2013, som då var ett konkursbo. På kort tid, genom hårt och envist arbete, har Catrine tillsammans med sina anställda lyckats vända företaget från förlust till succé.

Hos Mekina får kunder inom byggbranschen och uthyrare hjälp med helhetslösningar och service av sitt maskinbestånd och maskintillbehör. Catrine och Mekina har som mål att revolutionera logistiken inom digital service och bli störst i Sverige med att ha service och verkstad under samma tak och de är på god väg att lyckas.

Juryns motivering: Med ett enormt driv, stor nyfikenhet och smittande glädje går den här företagaren före och visar vägen. Företagaren inspirerar genom att utmana och utveckla en bransch som knappast var ett självklart val. Den här företagaren har sedan mycket ung ålder visat på ett stort mod och inspirerar inte minst unga att våga köra järnet som företagare.

Robert Moldén och Catrine Sageryd har nu möjlighet att vinna titlarna även på nationell nivå i kamp mot företagare från hela landet. Årets Företagare i Sverige avgörs torsdag 12 oktober vid en gala i Stockholms stadshus.

Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor