För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Munter näringslivsdirektör hyllar stadens företagare

Publicerad 30 jan 2023
– I princip allt går åt rätt håll i Malmö nu. Det finns mycket som inte är bra än, men det går åt rätt håll. Vi behöver alla våga öppna ögonen för allt det fantastiska som staden har att erbjuda, säger Micael Nord, Malmö stads näringslivsdirektör.
Micael Nord ser staden i positivt sken.

Företagsgruppen Mitt i Malmö bjöd in till ett möte där Micael Nord pratade om 2030-talets Malmö. Det bor 357 000 personer i staden – för ett år sedan var de 5 500 personer färre – med 183 olika nationaliteter. År 2050 spås invånarantalet ha stigit till en halv miljon. Den stora befolkningsökningen ställer krav på bland annat bostäder. Under 2021 byggdes det omkring 4 000 nya bostäder i staden. Det är den största tillväxten sedan miljonprogrammet under 60- och 70-talen. Nu har det stannat av något.

– Bostadssituationen är svår här, precis som i alla andra stora städer, säger Nord som trots det är optimistisk.

Med omkring 39 000 företag i staden finns det gott om arbetsmöjligheter. Ikea-koncernen är den största privata arbetsgivaren i Malmö med över 5 000 anställda. Eon är näst störst med sina dryga 1 000 anställda. 

– Vi vill ha hit verksamheter som leder till jobb. Därför säger vi nej till 90 procent av de som ansöker om lokaler på kommunal mark. När vi utvärderar förfrågningar tittar vi på hur många, samt vilken typ av, jobb etableringen skapar, säger Nord.

Han förklarar att det inte är lönsamt med verksamheter som behöver tusentals kvadratmeter och främst arbetar med automatiserad teknik. Ett exempel på en bransch som ofta får nej är logistik.

Med tågen kommer tillväxten

Öresundsregionen är Nordens största arbetsmarknadsregion. Näringslivsdirektören tror att en uppdatering av tågtrafiken mellan Malmö och Köpenhamn kan leda till en 50 procentig ökning i det fältet. År 2029 beräknas Fehmarn bält-förbindelsen stå färdig. Då ska Malmöborna kunna ta sig till Hamburg på tre timmar. Utöver det spår Nord att restiden mellan Köpenhamn och Malmö halveras om, eller när, den danska Metron når över sundet. Drygt 70 000 personer pendlar nu till Malmö från såväl såväl inrikes som utrikes destinationer. 

– Malmö stads prioritering är att bygga ut och förbättra kollektiv- och spårtrafiken, svarar Mikael Nord på frågan om vilket fokus som kommer läggas på bilvägar så som E6:an.

Det startas nio nya företag i Malmö varje dag. I snitt går ett i konkurs per dag och i övrigt säljs eller flyttas en del. 

– Jag är jätteglad att få jobba med alla er i näringslivet. Det är ni som lyfter Malmö, säger näringslivsdirektören.

Mikael Nord lyfter Nöjesteatern – medlemmar i Företagarna, samt drivs av vice ordförande i Företagarna Malmö – som ett gott exempel. 

– De drar busslaster med folk till Malmö. De är fantastiska som lockar ett ständigt flöde av turister, även en vanlig tisdag, säger han och ler stort.

Fler nyheter från Företagarna