För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

På besök hos Grobruket, en mötesplats för framtidens matkonsumtion

Publicerad 6 sep 2021
En solig sommardag åkte vi och besökte Niklas Hjelm och Niclas Lundius Mörck på SLU i Alnarp. Här har de byggt ett miljövänligt trähus för konferens, gröna möten, kurser och goda måltider.
Niklas Hjelm och Niclas Lundius Mörck från Grobruket

Grobruket är en del av Alnarp Foodtech och här spånas för fullt för att hitta lösningar till framtidens matkonsumtion. Att leva i samexistens med naturen och jorden är ledord. Och nödvändigt. 

Runt huset finns ekologiska odlingar och växthus. Vi får en guidad rundvandring av ”Niklasarna”. Deras engagemang och tilltro till en cirkulär framtid smittar av sig. 

Hur kan vi bidra till cirkulära framtiden?

- Det finns möjlighet att sponsra ett träd i Fruktlunden. Då får du en skylt på trädet och ert namn uppe på en tavla i Grobruket och får ta del av den obesprutade frukten i fem år.

Förhoppningen är att Grobruket ska bli ett kunskapscenter och höja värdet kring mat och ätande. Vi får intrycket av en mycket genomtänkt och miljövänlig verksamhet.  I växthuset  finns exempelvis ett klimatbatteri som reglerar temperaturen under alla årstiderna.

Trädgården är väldigt stor: här finns försöksodlingar, både friland och i växthuset. Odlingarna innehåller grönsaker, både vanliga för svenskt bord och helt okända för oss.

Hur blir ni av med grönsakerna? 

- En del använder vi själv i våra möten och så har vi inlett samarbete med Segers Mat, ett cateringföretag i Skåne.

Hur ser framtiden ut för Grobruket?

- Vi hoppas att kunna vara en plats med utbildningscenter och testbädd för framtidens matproduktion. En plats där forskning kombineras med lärande för både privatpersoner och företag. Centralt för vår verksamhet är att det vi gör är hållbart för framtiden. Vi hoppas att vi har ett nära samarbete med SLU, både med studenter och forskare där vi tillsammans hittar lösningar på de utmaningar vi står inför.

Vill du att vi ska komma och besöka ditt företag för en intervju skicka ett mail till oresund@foretagarna.se

Fler nyheter från Företagarna