För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Energibesparing och rådgivning i Hörby

Publicerad 14 nov 2022
Från vänster: Anna-Karin Nilsgart, Marie Liljewall och Martin Eldsmark.

Hörby, Höör och Sjöbo har haft samma energi- och klimatrådgivare sedan år 1998 i Anna-Karin Nilsgart. Hon är en av ett 20-tal rådgivare som samarbetar i Skåne. De jobbar främst med privatpersoner samt små och medelstora företag. Som företagare kan man boka besök på sin arbetsplats för ett kostnadsfritt möte. Hon konstaterar att efterfrågan om tid med energirådgivarna har vuxit på slutet.

Enligt de siffror som Nilsgart presenterade består företagens elkostnader av 20 procent uppvärmningskostnader och 10 procent ventilationskostnader. Även belysning står för en stor del.

– Det finns potential att spara energi där. Det är vanligt att man har gamla fläktar i sin ventilation, genom att byta till nya kan man halvera den kostnaden. Att köpa något som är billigt men drar mer energi kan bli dyrt nu när elkostnaderna är höga, säger Anna-Karin Nilsgart.

Ett tips skickas med till de som tagit sig till kommunhuset – att kartlägga sin förbrukning. Genom att upptäcka onödig och hög energianvändning kan man ta till åtgärder för att minska den. Att se över åtgången av el är något som energibolaget Kraftringen är bekanta med. De befann i Hörby sig med flertalet representanter som höll i en genomgång som engagerade alla.

– Se till helheten när du ska energieffektivisera, säger Martin Eldsmark, produkt- och projektchef på Kraftringen.

Södra Sverige behöver energitillgångar som möter behovet bättre. De senaste månaderna har elkrisen tagit ett allt hårdare grepp om landet och politikerna är mer närvarande i frågan än de brukar vara. Företagare såväl som privatpersoner hoppas på sänkta elpriser samtidigt som en oro för elbrist gnager hos många.

– Vi har varit duktiga på att hålla förbrukningen nere under hösten. Allt vi minskar nu har vi nytta av framöver. Det är tveksamt att man vågar tro att priserna håller sig lite lägre där de har varit nu på slutet. Vi önskar oss en skånsk vinter med milt väder och mycket vind. Men det är mycket vinter kvar, säger Marie Liljewall, affärsutvecklare på Kraftringen.

Fler nyheter från Företagarna