För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Erbjud feriejobb hos småföretag

Publicerad 7 mar 2024
Tvärtemot syftet kan subventionerade kommunala feriejobb göra att det går sämre på arbetsmarknaden för dem som erbjuds sådana jobb.

Temperaturen stiger och det växande dagsljuset flyttar gryningen och skymningen allt längre från varandra. Snart är sommaren här och med det många ungdomars första kontakt med arbetsmarknaden.

Många kommuner bjuder ungdomar subventionerade feriejobb i den egna verksamheten eller i kommunala bolag. Nu visar en rapport från det statliga forskningsinstitutet IFAU att ungdomar som deltagit i Stockholms stads sommarjobbsprogram för unga 2012–2018 hämmats av deltagandet. Åren efter gymnasiet går det sämre på arbetsmarknaden för dem än det skulle ha gjort om de inte haft ett sommarjobb i programmet.

Sommarjobb 2024 - guide för företagare

Diana_Vasiliou_rund.png

Kommunala feriejobb hämmar unga

En anledning är att det offentliga sommarjobbsprogrammet leder till mindre erfarenhet av jobb i den privata sektorn. Det kan också vara så att deltagande ger en signal till arbetsgivarna att deltagarna inte kan hitta jobb själva, samt att ett programjobb stör tidigare nätverk på arbetsmarknaden, skriver rapportförfattarna Daniel Knutsson och Björn Tyrefors.

Företagarna har länge förespråkat att det privata näringslivet ska inkluderas i kommunernas erbjudande om feriejobb för unga. Rapporten från IFAU granskar bara Stockholms stads sommarjobbsprogram för unga 2012–2018, men det är rimligt att anta att liknande effekter finns i andra kommuner. Det understryker vikten av att få in en fot i det privata näringslivet.

− Det är viktigt för den som är ung att få olika möjligheter och yrkesbanor presenterade för sig. Stängs det privata näringslivet ut när sommarjobb erbjuds, som många gånger är den unga personens första jobb, har en stor del av jobbkakan gömts undan för dem, säger Diana Vasiliou, Företagarnas expert på utbildning och kompetensförsörjning.

Erfarenheter av privat sektor viktigt

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver IFAU-rapportförfattarna att erfarenhet från det privata näringslivet troligen är viktigast för elever på yrkesinriktade gymnasieprogram och andra unga med låg sannolikhet att fortsätta med universitetsstudier omedelbart efter gymnasiet. De konstaterar att de negativa effekterna av att ha deltagit i det kommunala feriejobbsprogrammet är starkast för män som går yrkesutbildningar och de som före programmet redan hade ett extrajobb och därmed kontakter på arbetsmarknaden.

− Det är viktigt att ungdomar får jobba i riktiga företag och får ett bredare utbud och möjligheter till framtida anställning och potentiell yrkesbana. Feriejobb i småföretag är en klassisk win-win situation, säger Diana Vasiliou.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna