För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kongressmiddag med extra allt

Publicerad 27 maj 2024
Vilken fest det blev. Företagarnas kongressmiddag i Stora gasklockan på torsdagen bjöd på mat och dryck, skratt och tal, prisutdelningar och underhållning.
Stora gasklockan i Gävle där Företagarnas kongressdag hölls 23 maj. Bilden är ett montage. Foton: Fotograf Ristenstrand.

Det var en kväll svept i en mild doft av syren och ljumma försommarvindar med en antydan av hav. Gävle är ju en hamnstad och de runda festsalarna klädda i tegel – gasklockorna – ligger där Gavleån rinner ut i Inre fjärden i Gävlebukten. Vädret förstärkte kontrasten till det sobra ljuset och känslan av både rymd och omslutning som rådde i de gamla industribyggnaderna.

Många av kongressens ombud och deltagare hade passat på att svida om på hotellen innan det begav sig till fördrinken. I det uppsluppna minglet i den Lilla gasklockan kunde man se flera av de inbjudna politikerna från dagsprogrammet i Gävle konserthus. Att de valde att umgås med Företagarna även under kvällen – i valtider – säger något om kongressmiddagens dragningskraft.

De är nya i Företagarnas riksstyrelse

En hyllning till Charlotte Wall

När alla gäster beträtt den röda mattan och satt sig till bords i Stora gasklockan bjöd avgående styrelseordförande Fabian Bengtsson på kloka insikter och råd. Han passade också på att hålla ett riktigt hyllningstal till sin styrelsekollega i presidiet, Charlotte Wall, som även hon lämnade riksstyrelsen i samband med kongressen.

Mellan rätterna bjöd showgruppen Hits for You på musikunderhållning och Liberalernas partiledare, tillika arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, äntrade scenen för en kort frågestund ledd av kvällens konferencier Marcus Larsson från Företagarna Mellansverige.  Han såg ut att trivas som fisken i vattnet när han sedan kryssade mellan borden och småpratade med middagsgästerna.

Prestationer utöver det vanliga

Kongressmiddagen är det tillfälle på året då lokalföreningarnas prestationer utöver det vanliga uppmärksammas. Många hade nominerat smarta, inspirerande och aktningsvärda insatser och aktiviteter och nu fanns bara finalisterna kvar. På menyn stod att dela ut priserna för årets event, årets värvare, årets påverkare, årets valberedning, årets superstar och årets förening.

Årets eventÅrets event.png

Varje år arrangerar Företagarnas 250 föreningar tusentals event som knyter kontakter och ger både kunskap och inspiration. För att vinna utmärkelsen Årets event krävs att eventet har lett till konkret medlemsnytta för deltagarna och är även en inspiration för andra föreningar. Priset gick denna gång till Företagarna Göteborgs platsbytarmiddagar.

− Platsbytarmiddagarna på Liseberg är något alla kan göra. Det är otroligt så mycket affärer som görs när man byter plats tre gånger under kvällen och minglar, sade Cathrine Dellborg, Företagarna Göteborg som tog emot priset.

Årets värvare

Årets värvare.png

Priset Årets värvare handlar om en den person eller förening som uppvisat en medlemsutveckling utöver det vanliga under det gångna året. Med andra ord handlar det om ett genuint engagemang för att föreningen ska växa samtidigt som den lyckats behålla befintliga medlemmar. Priset gick till Haninge-föreningen.

− Det känns fantastiskt roligt. Vårt mantra är att vi värvar inte, vi informerar. Vi jobbar med att alltid prata med nya medlemmar men jobbar hårt med att bjuda in till event där vi lär känna varandra. De är viktigt att göra olika koncept för att hitta något för allt där alla känner sig välkomna, säger Marie Litholm som tog emot priset för Företagarna Haninge.

Årets påverkare

Årets påverkare.png

Företagarnas föreningar är inte bara en naturlig samlingsplats för företagare utan också en viktig röst för det lokala företagsklimatet. Priset Årets påverkare handlar om att uppmärksamma någon som varit extra bra på att lyfta frågor som Företagarna driver och uppvisa gott ledarskap. I år gick priset till en person som satt brott mot företagare och småföretagarvänlig upphandling på agendan, Karolina Flink Berndtsson från Företagarna Mölndal.

− Utan företag stannar hela Sverige. Vi har en inneboende drivkraft. Nyttja oss företagare! Det är en uppmaning till alla politiker, sade hon från scenen.

Årets valberedning

Årets valberedning.png

Lokalföreningarnas styrelser är kraftcentrum för hela organisationen Företagarna. Det ankommer på valberedningarna att kalibrera dem så att rätt personer sitter på rätt plats och skapar dynamik och handlingskraft. Priset för Årets valberedning eller valberedare tilldelas någon, eller några, som arbetat systematiskt med att lyfta sin föreningsstyrelse och därmed lagt grunden för ökad medlemsnytta. Den här gången prisades Christian Ek i Företagarna Dorotea, som skickade en videohälsning till kongressmiddagen.

− I valberedningen skapas framtiden. Du måste kunna lyssna och se vilka som kan jobba tillsammans. Varva gammalt med nytt, men alltid med mål att de kan samarbeta, sade han.

Årets superstarÅrets superstar.png

Ideellt arbete kräver eldsjälar. Utmärkelsen Årets superstar prisar en person som är nytänkande, kreativ och har bidragit till att driva verksamheten framåt. En person som har förmågan att entusiasmera sina medmänniskor och är genuint engagerad i Företagarna. Priset gick till Christina Nilsson Särnblad från Företagarna Arvika-Eda.

− Alla förtroendevalda är superstars! Ni är förebilder och har inspirerat till detta. Om vi kan bidra till att vi gör det bättre för företagen är det värt allt, sade hon från scenen.

Årets förening

Årets förening.png

Priset Årets förening går till en av Företagarnas 250 lokalföreningar som, i hårt konkurrens med de övriga, utmärkt sig genom att rusta ortens företagare med kunskap, nätverk, och medlemsförmåner samt verkat för ett bättre företagarklimat. Föreningen som prisas ska också tillvarata styrelsens kompetens och uppvisa ett alldeles särskilt engagemang, vara nyskapande och goda ambassadörer för andra föreningar. Det prestigefyllda priset Årets förening gick denna gång till Företagarna Karlshamn.

− Detta är sjukt häftigt! Vi har gjort en otrolig resa de sista åren. Vi har jättekul tillsammans i styrelsen. Har man det går allt att lösa, säger Företagarna Karlshamns ordförande Lasse Nilsson från scenen.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna