För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fritt fram att slänga papperskvitton

Publicerad 1 jul 2024
Från och med 1 juli behöver inte papperkvitton samla damm i pärmar längre om verifikaten digitaliserats. Företagarna firade detta med en kvitto-bbq i Almedalen.
Företagarnas vd Benjamin Dousa (till höger) firar kvittosegern genom att tända grillen under Almedalsveckan. Kvittosegern innebär att företag inte längre behöver spara pappersverifikat som har digitaliserats. Det var ett onödigt regelkrav som uppskattas ha kostat fyra miljarder kronor årligen att efterleva. Foto: Marellla Chamas.

Nu när vi skriver juli månad är det slut med den obligatoriska pappersifieringen som präglat företags administration. Från och med månadsskiftet finns inget lagkrav på att räkenskapsmaterial ska bevaras i pappersform, om det har digitaliserats.

− Äntligen är det gammalmodiga arbetssätt som bokföringslagen ålagt företagen att följa historia. Den gamla lagstiftningen uppskattas ha kostat nästan fyra miljarder kronor varje år att följa, resurser som nu kan användas till något vettigt, säger Företagarnas regelförenklingsexpert Erik Östman.

Nya lagar och regler sommaren 2024

Digitala verifikationer räcker

Lagändringen innebär att inskannade kvitton kan användas som digitala verifikationer och att papperskvittot då inte längre behöver sparas. Något som Företagarna förespråkat under många år och målmedvetet arbetat för att det ska bli verklighet.

Under Almedalsveckan passade Företagarna på att fira segern genom att bjuda på korv och elda kvitton på grillen.

Regelförenklingsarbetet fortsätter

Företagarna tar plats i Förenklingsrådet

Den minnesgoda känner till att Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman eldade upp 100 000 kronor i sedlar på en grill i Almedalen 2010 för att rikta fokus mot omotiverade löneskillnader mellan kvinnor och män. Några sådana extravaganser ägnade sig inte Företagarna åt.

− Vi tände grillen vid Strandpromenaden, bjöd på korv, eldade kvitton och pratade om hur viktigt det är att fortsätta arbetet med regelförenkling. Vi tänker jobba stenhårt med att det finns fler segrar att fira, säger Erik Östman.

Fler nyheter från Företagarna