För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tesla-strejken är inte proportionerlig

Publicerad 27 feb 2024
Fyra månader in i IF Metall konflikt med Tesla är det andra företag och deras anställda som får ta smällen.

På tisdagen gästade Företagarnas vd Benjamin Dousa TV4:s Nyhetsmorgon tillsammans med IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. Detta apropå att det är på dagen fyra månader sedan IF Metall gjorde allvar av varslet om konfliktåtgärder mot Teslas svenska dotterbolag. Allt bottnar i att företaget inte vill teckna kollektivavtal.

IF Metall har kört fast i Tesla-strejken

IF Metall inledde strejk och blockad av allt arbete på TM Sweden AB:s samtliga arbetsplatser i Sverige. Snart sattes även arbete med service på Teslas bilar och produkter på ett tjugotal verkstäder hos andra företag i blockad. Flera fackförbund har också infört sympatiåtgärder.

− Det drabbar många av mina medlemmar som är underleverantörer. Man kanske driver en städfirma, är elektriker, byggföretag, som egentligen inte är part i målet, sade Benjamin Dousa.

Enligt IF Metall är det Teslas fel att företag som inte är part i konflikten drabbas eftersom TM Sweden AB tagit in annan personal för att ersätta dem som strejkar. Det gör att fackförbundet behöver öka pressen för att konflikten ska bita. Stridsåtgärderna är proportionerliga, enligt IF Metall.

− Att tredje man inte ska drabbas, det är väldigt svårt att förutse det, sade Marie Nilsson.

Företagarna delar inte den bilden.

− Jag tycker att den här strejken har blivit oproportionerligt hård mot andra företag och arbetare i helt andra branscher, sade Benjamin Dousa.

Se hela inslaget på TV4.  

Fler nyheter från Företagarna