För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skottår – plus eller minus för företaget?

Publicerad 29 feb 2024
Påverkar skottdagen företagets lönekostnader? Det beror på.

Universum anpassar sig inte efter våra inrutade jordeliv. Därför måste vi skjuta in en extra dag vart fjärde år för att få kalenderåret att dra jämt med astronomiska året. Om vi inte gjorde det skulle vårdagjämningen förskjutas i kalendern med mer än 24 dagar på hundra år. Det skulle med andra ord bli rörigt.

För att veta när det är skottår kan man använda sig av regeln att de alltid infaller om årtalet är jämt delbart med 4, som i år. Årtal som är jämt delbara med 100, som till exempel 1900 och 2000 är endast skottår om de också är jämnt delbara med 400. Därför var 2000 ett skottår, men inte 1900.  

Jobbar dina anställda gratis på skottdagen? 

Företagare som har anställda med månadslön kan få höra att de måste jobba gratis i dag, när skottdagen infaller på en torsdag, men det finns ett bra svar på det, säger Oxana Iakimenko som är jurist på Företagarnas juridiska rådgivning.  Oxana_Iakimenko.jpg

− Februari är årets kortaste månad även när det är skottår, så den som är anställd med månadslön behöver ändå jobba mindre tid för att få sin lön, säger hon.  

Räkna ut kostnaden för en anställd

Timlön eller månadslön  

För företag som har anställda med timlön är situationen annorlunda. Timanställda som jobbar på skottdagen får mer pengar i plånboken under februari eftersom de arbetar fler timmar än annars.  Som arbetsgivare med timanställda kan alltså lönekostnaderna bli högre i februari än under ett normalår, men sådana kalendereffekter spelar inte så stor roll på längre sikt.

− Det viktiga är att hålla koll på vilka medarbetare som har månadslön och vilka som har timlön. De flesta lönesystemen tar hand om effekterna av skottår automatiskt, men om du inte har ett sådant system behöver du vara extra uppmärksam när du beräknar och betalar ut lön nu i februari och mars, säger Oxana Iakimenko.   

Behöver personal på timme. Vilken anställningsform ska jag välja?

Alla vägar bär till Rom 

Att skottdagen inte ligger i början eller slutet av året har sin förklaring i att mars länge var årets första månad i det antika Rom. De dagar som på den tiden behövdes för att få tideräkningen att stämma låg i slutet av året. För att göra en lång historia kort har skottdagen hängt kvar i februari genom kalenderreformer. I Sverige inföll skottdagen länge 24 februari, men sedan 2000 är det 29 februari som i kalendern står upptagen som skottdagen. En fördel med det är att namnsdagar inte förskjuts.  

Det kan tyckas onödigt att låta uråldriga beslut om månens faser och antika gudar ligga till grund för våra moderna kalendrar, men det är ett bra exempel på vanans makt. Efter franska revolutionen infördes 1793 en helt ny kalender i den nya republiken, men den blev kortvarig. Kalendern avskaffades i september 1805. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna