För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Internationellt team stoppar produktspill

Publicerad 20 feb 2024
Mjölk, målarfärg, lim, smink... Så fort du öppnar förpackningen börjar innehållet brytas ner. Men inte så länge till. Kewmars Amin Kazemzadeh, grundare av Flexpenser, har lösningen som får storföretag att köa.
Kewmars Amin Kazemzadeh, vd på Flexpenser. Foto: Tora Sirén.

Ni har något stort på gång?

– Varje år slängs över 700 miljoner ton flytande produkter i världen. Vår nya, patenterade teknologi löser flera olika systemproblem. En utmatningsventil med ett lufttätt membran skyddar från såväl oxidation som andra föroreningar. Samtidigt kan vi styra doseringen, så att en exakt mängd släpps ut vid varje användning.

Hur kom du på lösningen?

– En handledare uppmanade mig och andra forskarstudenter, för många år sedan, att fundera på problemet med svinn av vätskor. Sedan pausade jag allt för att ta hand om min pappa i Teheran, som drabbats av parkinson. På nätterna vakade jag och sov sällan. Tankarna gick till det gamla problemet. En morgon såg jag lösningen framför mig, som en film. Jag var helt säker på att det skulle funka. Via min tidigare professor hörde KTH talas om mig och jag kom till Sverige för att konkretisera idén och starta företag.

De flesta trodde fortfarande att det var för bra för att vara sant?

– Min forskning publicerades 2019 i Nature, det var stort och hjälpte massor. Våren 2020 registrerade jag företaget och hittade min medgrundare Giulia Gaudenzi. Kunder kom till oss redan innan vi startat, vi fick be dem att komma tillbaka om några månader.

Internationella kunder letar upp er?

– Ja, i januari 2021 signade vi vår första kund, ett internationellt bolag för hushållsprodukter. De introducerade oss för en bjässe inom dryckesindustrin, vilket gav vårt andra kontrakt. Via dem kom vår tredje kund. I år skriver vi kontrakt med ännu en stor kund.

Vilket skede är Flexpenser i?

– Jag hoppas att vår första produkt är ute på marknaden någon gång i år. Till en början syns den inte på hyllor men finns i maskiner för drycker. Näst på tur, under 2025, är hygienprodukter förpackade med vår teknologi.

Vad är största utmaningen nu?

– Att hitta rätt investerare med samma värderingar som vi, och att bygga vårt team. Vi ska rekrytera i år – ingenjörer, säljare och marknadsförare. Parallellt har Ivy League-universiteten upptäckt oss och de skickar över skickliga studenter som bidrar till utvecklingen.

Fakta om Kewmars Amin Kazemzadeh

Gör: Forskare och grundare av företaget Flexpenser AB tillsammans med Giulia Gaudenzi och Robert Bouwens.     

Vision: Att vara en del av lösningen som stoppar spill av produkter i flytande form inom en rad industrier: livsmedel, hudvård, läkemedel, kosmetika, målarfärg, lim med mera. Med fundamentala klimatvinster som följd.

Fler nyheter från Företagarna