För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarfakta 2024 – unika närbilder av företagandet i hela Sverige

Publicerad 10 apr 2024
Företagarnas rapportserie Företagarfakta 2024 som nu finns tillgänglig granskar och sammanställer förutsättningarna för företagande i samtliga 290 kommuner.

Lågkonjunkturen märks på arbetsmarknaden och i den ekonomiska aktiviteten. Nyföretagandet minskar och konkurserna ökar. Men situationen ser inte likadan ut överallt och förutsättningarna skiljer sig åt mellan olika företag, branscher och delar av Sverige.

Närbild av varje kommuns betingelser 

Företagarna vill bidra till att öka kunskapen om hur det lokala näringslivet ser ut och synliggöra småföretagens betydelse i alla kommuner, utifrån de unika betingelser som råder just där. Därför lanseras i dag den unika rapportserien Företagarfakta 2024. Den genomlyser och sammanställer företagandet och några av dess viktigaste förutsättningar lokalt, i samtliga Sveriges 290 kommuner. Därför är inget innehåll det andra helt likt i de 290 versionerna av Företagarfakta 2024, även om det finns gemensamma nämnare.

Martin_cirkel.jpg

− Småföretagen fortsätter att vara den sektor som utgör den största och viktigaste arbetsgivaren i Sverige. De och deras anställda utgör den största skattebetalaren i två av tre svenska kommuner, säger Martin Daniels, Företagarnas statistiker och rapportförfattare till Företagarfakta 2024.  

Företagarfakta 2024

Sammanställning av fakta och statistik 

Majoritet av all fakta som finns i Företagarfakta 2024 kommer från den officiella statistiken, främst från SCB, men även statistik från andra myndigheter och Företagarnas egna undersökningar ingår.  

− Vår förhoppning är att den här rapportserien leder till en öppen dialog om det lokala näringslivsklimatet och hur villkoren för företagare i kommunen kan förbättras, säger Martin Daniels.

Ett urval av innehåll ur rapportserien Företagarfakta 2024

  • Nyföretagandet är högst i Åre, med 19,4 per tusen invånare 2023. Rikssnittet är 9,9.
  • Borgholm har högst andel företagare med 23,2 procent. Genomsnittet i Sverige är 10 procent av de sysselsatta.
  • I Munkfors, Lessebo och Karlsborg är 26 procent av kommunens företagsledare 65 år eller äldre, jämfört med 14 procent i hela Sverige.
  • Lidingö har högst andel kvinnor som är företagare, 37 procent. I hela landet är 30 procent av företagarna kvinnor.
  • Avkastningen på företagens sysselsatta kapital är högst i Sundbyberg, med 22 procent, att jämföra med rikssnittet på 12 procent.
  • Små och medelstora företag är de största skattebetalarna i 197 av 290 kommuner.
  • 75 819 företag skapades i Sverige under 2023. Det är nästan 10 000 färre än under 2022.
  • Antal konkurser har ökat på ett år från 6 200 till 8 200 företag.
  • Det vanligaste namnet på företagare i Sverige är Lars. Det vanligaste kvinnonamnet är Maria och kommer först på plats 12.
Fler nyheter från Företagarna