För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Inga ursäkter för miljöskuld”

Publicerad 19 sep 2023
Framtidens reningsverk är portabla – och baserade på svampar. Magnus Ivarsson, vd och grundare av Mycomine, omvandlar ett decennium av forskning till en het industritjänst.
Magnus Ivarsson, vd och grundare av Mycomine. Foto: Evelina Carborn.

Framtidens reningsverk – för vem och i vilka lägen?

– Gruvor, raffinaderier, kommuner som vill restaurera förorenade tomter – vi har en ganska bred marknad. Många industrier har också oljor som en biprodukt av sina produktionskedjor. Där kan vi även komma in och ta hand om flödet. Men det är väldigt konservativa branscher, ska jag säga. Det är en lång process att få aktörer att ändra mindset och våga satsa på något nytt, trots att vår metod är både billigare och miljövänlig. Där har vi vår utmaning.

Ni har vunnit gruvpris och redan synts i SVT. En drömstart?

– Utmärkelser från Swedish mining innovation, Åforsk och Skapa-priset visar att vi är på rätt väg. För ett år sedan antogs vi också till inkubatorn Sting, till deras deeptech-program, vilket gett oss ett jättekontaktnät. Parallellt utvecklade vi våra reningskuber via programmet Produktionsänglar i Södertälje.

Sedan i fjol renar ni en bränsledepå åt Fortifikationsverket som pilotprojekt?

– Ja, förr användes Ytterby gruva på Resarö som förvaringsplats för flygfotogen och olja av Försvarsmakten. Hemligheten i vår reningsprocess är en mikroskopisk svamp specialiserad på nedbrytning av olja, som renar grundvattnet.

Resultatet är rent som dricksvatten?

– Testet har överträffat alla våra förväntningar, med en reningsprocent på 99,9 procent – det renade vattnet har samma kvalitet som dricksvatten.

Marksanering är ert nästa steg?

– Vi är på jakt efter någon som vill testa marksanering med vår metod. Vi bygger upp ett bibliotek av svampar som gör olika jobb. Vilka kan hantera industrikemikalien pfas – en riktigt jobbig molekylgrupp att ta hand om, med hälsorisker? Och vilka kan rena tungmetaller som koppar och bly?

Fram till nu har rening av oljekontaminerad mark och vatten inneburit koldioxidutsläpp?

– Precis, och det har bromsat saneringen. Nu finns det inte längre några ursäkter för att skjuta upp en miljöskuld som byggts upp av användning av fossila bränslen. Det är så många platser som behöver renas. Vansinnigt många.

Fakta om Magnus Ivarsson

Gör: Grundare av Mycomine med Kristoffer Palmgren, Björn Ohlsén och Oona Snoeyenbos-West. Företagsidén bygger på Magnus Ivarssons forskning. Bolaget startades 2021.

Om tio år: ”Då hoppas jag att vi är en stor spelare. Det finns jättemycket att göra när det kommer till att rena oljeutsläpp och andra miljögifter.”

Fokus 2024: ”Vi ska börja rekrytera. Dels mikrobiologer, dels till sälj och marknadsföring. Lansering utomlands är inte så långt bort.”

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna