För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Den 25 september stänger ansökan till elstöd

Publicerad 15 sep 2023
Möjligheten för företag i elområde 3 och 4 att ansöka om att få tillbaka pengar för inbetalda flaskhalsintäkter upphör den 25 september.

Många företag som har möjlighet att få pengar återbetalda för vinterns höga elräkningar har ännu inte ansökt. Med tio dagar kvar innan ansökningsperioden stänger den 25 september har drygt 99 000 ansökningar inkommit till Skatteverket, den myndighet som hanterar det så kallade elstödet till företag. Det kan ställas i relation till hur många företag som har inrapporterade uttagspunkter i elområde 3 och 4. Det handlar om 237 000 företag.  

− Planerar ni att söka elstöd rekommenderar jag att ni omgående går in på vår webbplats och säkerställer vad som krävs för att kunna ansöka. Om ni är i behov av hjälp är ni välkomna att kontakta Skatteupplysningen, säger Marie Elmnäs, projektledare för elstödet på Skatteverket. 

Företag kan behöva anmäla ombud 

Det är viktigt att känna till att många företag måste anmäla ombud för att kunna ansöka. Det handlar dels om företag som vill ta hjälp av någon för att söka elstöd. Behörigheten deklarationsombud är då inte tillräcklig, utan det som krävs är behörigheten Elstöd företag, ombud. Samma sak gäller för företag där firman tecknas av flera personer i förening eller om ingen firmatecknare är registrerad hos Bolagsverket eller hos Skatteverket.  

Information om ombud och om andra bestämmelser kring elstödet för företag finns på Skatteverkets webbplats: Elstöd till företag. 

Gå inte minste om pengar  

Det genomsnittliga stödbeloppet som betalats ut till beviljade ansökningar är drygt 160 000 kronor.  

− Återföringen av inbetalda flaskhalsintäkter efter vinterns elkris är pengar som företagen har rätt till, men det gäller att lämna in en ansökan i tid. Jag vill uppmana alla företag att inte gå miste om pengarna, säger Företagarnas chefekonom Johan Grip.   

Taggar
Fler nyheter från Företagarna