För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nya ansikten och insikter

Publicerad 28 nov 2023
Företagarnas branschförbundsträff i Stockholm i november tog grepp om det politiska läget, kompetensfrågor och AI.

Kontakter, kunnande och kul tillsammans. Ett kliv från myllret i Kungsträdgården ligger Volvos Studio i Stockholm. I de svala och lugna lokalerna bänkade sig representanterna för Företagarnas anslutna branschförbund nyligen för årets sista träff.

– Det var många nya ansikten eftersom vi har växt med fyra nya branschförbund under året, och så har det varit lite av att generationsskifte på flera poster också, säger Mathias Mellgren Helge som ansvarar för branchförbundskansliet på Företagarna.

Fyra nya branschförbund

Totalt 31 branschförbund som företräder omkring 20 000 företagare ingår i Företagarnas branschförbundssamarbete. Det ger dem tillgång till service inom en rad områden, till exempel opinionsbildning, omvärldsbevakning, politisk expertis och erfarenhetsutbyte.

De fyra senaste anslutna branschförbunden är Association of Swedish Beauty Brands, Svenska Brasvärmeföreningen, Svenska Parkeringsföreningen och Zoobranschens Riksförbund.

– Det är roligt att se hur fler och fler ser fördelarna med att vara anslutna till Företagarna, säger Mathias Mellgren Helge.

Politisk kartläsning och smörgåsbord av utbildningar

Branschförbundsträffarna har olika teman. Senast stod säkerhet och beredskap i centrum. Den här gången var upplägget bredare. En del av dagen kretsade kring en bred genomgång av det politiska läget: de flesta av Företagarnas näringspolitiska experter var på plats. En annan del bestod av en genomgång av Affärskompetens som tack vare ett samarbete med Företagarna kostnadsfritt kan erbjuda små företag utbildningar inom bland annat marknadsföring i sociala medier, ekonomi, ledarskap och försäljning.

Möjligheter och risker med AI

Dagens huvudtalare var Sohrab Fadai från företaget Heartspace AI. Han talade om hur företag kan effektivisera sin verksamhet genom att använda sig av artificiell intelligens, samt vilka risker som finns med den nya tekniken. Kort och gott, hur gör man för att säkerställa att det AI-genererade innehållet håller kvalitetsmässigt, är korrekthet och håller sig inom lagens ramar?

– Det är både roligt och utmanande att prata inför en grupp med så varierande och djupa erfarenheter. Jag hoppas att jag kunde dela med mig av några perspektiv som väckte tankar och idéer om hur vi kan implementera AI på ett ansvarsfullt sätt, säger han.

Dagen avslutandes med en middag på Brasseri Makalös som gav möjlighet att fortsätta dagens diskussioner under mer avslappnade former.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna