För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bilden av den lyckade entreprenören behöver vidgas

Publicerad 20 nov 2023
Se kvinnor som driver företag som en viktig resurs för att stärka den svenska konkurrenskraften.

Strategin för kvinnors företagande i Sverige fungerar inte, skriver Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin tillsammans med flera entreprenörer i Dagens Industri. Dessa är Regina Summer, chef för strategiska partnerskap och policy på Swedish Incubators and Science Parks, SISP, Carolina Lahdo, grundare av Women in Business, WiB, Gerda Mazi Larsson, vd på Curitas Ventures och medgrundare på The Case for Her samt Monica Hedberg, entreprenör, investerare och styrelseproffs.

Sverige ligger efter

Företagarna vill att entreprenörskap och företagande ska vara ett livsstilsval lika tillgängligt för alla oavsett kön och bakgrund, men bara drygt var fjärde företagare i Sverige är kvinna (27,6 procent). Det är under EU-genomsnittet och långt under önskade nivåer om vi ska nå samhällets fulla entreprenörskapspotential.

Ökad representation och diversifiering för med sig ökad innovation och minskar också risken för att exempelvis kvinnor lämnar sektorer där de känner att de inte passar in, skriver de i debattartikeln.

Gör upp med anställningsnormen

Det går enligt debattörerna att göra mer för att främja att fler kvinnor startar, driver men också växer företag i Sverige. Det handlar dels om att risk ska ses i förhållande till kontext – inte till kön; uttrycker kvinnor riskmedvetenhet ger det i praktiken mer lönsamma och uthålliga företag över tid som mer sällan går i konkurs. Dels gäller det att göra upp med anställningsnormen där det grundläggande synsättet är att en individs försörjning likställs med en tillsvidareanställning.

Genom att modernisera trygghetssystemen, som till exempel föräldraförsäkringen och ersättningen vid arbetslöshet går det att möjliggöra för fler att ta de risker som krävs för att bli företagare. På så sätt kan också rörligheten mellan och kombinationen av företagande och anställning möjliggöras.

Stimulera kreativa insatser

I artikeln lyfter debattörerna även fram vikten av att skola in kreativa insatser tidigt via utbildningssystemet. Att även kunna testa om en affärsidé flyger bör göras tillgängligt för fler och på fler utbildningar. Gärna även högre utbildningar.

De nämner även att det krävs väl fungerande tillgång till krediter för att företagare i högre utsträckning ska kunna förverkliga sina idéer.a och driva egna företag.

Läs hela debattartikeln i Dagens Industri. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna