För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Välkommen till Företagarna W.!

Företagarna W. sätter fokus på kvinnors företagande. Vi vill skapa aktiviteter och stärka dig som entreprenör, oavsett bransch du verkar i om du är etablerad eller i uppstart.

Av alla företagsledare i svenska aktiebolag är andelen kvinnor endast 22 procent. Denna siffra ökar tack och lov. Men det går långsamt och vi på Företagarna vill vara en kraft som för denna positiva utveckling framåt. Snabbare!

Företagarna W. samlar event, nätverk, webinars, spännande artiklar om kvinnor som byggt bolag och livet som entreprenör. Vi vill med detta lyfta, inspirera, boosta och visa upp alla de otroliga bolag, startups och entreprenörer som vi har i vårt land. Det finns många men det behöver bli fler, större och växande bolag som drivs av kvinnor.

Företagarna W. vill vara en samlingsplats där man kan möta andra entreprenörer som brinner för sina bolag och produkter. Vi vill visa på möjligheter där man kan få rådgivning och hjälp och självklart via våra event och nätverksträffar skapa nya möten och affärsidéer. Temat som alltid är -  Våga Växa!

Nu sätter vi punkt för de hinder som står i vägen för kvinnors företagande.

Event och aktiviteter

Nyheter om kvinnors företagande

She can do it

Rapporten She can do it: Så får vi fler kvinnor att starta, driva och växa företag i Sverige undersöker på djupet vad det beror på att företagandet inte är jämställt.

Företagandet i Sverige har klar förbättringspotential ur jämställdhetssynpunkt. Företagarna vill med detta fördjupade policy-PM lyfta både utmaningar och lösningar för att fler kvinnor ska välja att starta företag. Det beskriver strukturer som bidrar till att jämställdheten sviktar vad gäller kvinnors företagande, analyserar varför kvinnors företagande är viktigt samt presenterar förslag för att öka kvinnors företagande i Sverige.

Läs hela rapporten

En man som heter Lars - fokus på kvinnors företagande

Väg till framgångsrik förändring går via rätt åtgärder och väl avvägda prioriteringar. Därför vill vi peka på ett antal punkter som vi ser nödvändiga för att vi någon gång i framtiden ska kunna komma i mål.

Företagarna har i flera rapporter fokuserat särskilt på kvinnors företagande, men temat skulle nästan lika gärna kunnat heta ”En man som heter Lars”. Varför undrar du kanske? Lars är det absolut vanligaste namnet bland företagare, men hela topp tio består av mansnamn. Först på plats 11 kommer Maria.

Detta ger nog en del ledtrådar om nuläget, men det säger förstås inte allt. Därför har vi grävt djupare kring orsaker och vilka förändringar som krävs. Läs mer om ny statistik, analyser och skarpa förslag.

Läs mer om kvinnors företagande

Kvinnors företagande

Allt färre kvinnor väljer att starta företag och deras företag är oftast av mindre skala. Detta gäller såväl i Sverige som i övriga EU-länder. Därför behövs krafttag för att fler kvinnor ska motiveras till att vilja starta, driva och skala upp sin verksamhet.

Den entreprenöriella kapaciteten som finns hos kvinnor har stor potential att kunna bidra till större samhällsnytta och tillväxt. Detta är också en tillgång som skulle kunna bli drivkraften för nästa generation företagare och som skulle kunna göra Sverige till ett mer inkluderande land för kvinnor som driver företag.

Den här undersökningen baseras på 86 djupintervjuer med kvinnor som driver företag i Mälardalsregionen. Syftet är att utifrån svaren få en tydligare bild, kunskap och förståelse för de behov och utmaningar dessa företag som drivs av kvinnor har. 

Läs hela rapporten

Kontakt

Vill du veta mer om Företagarna W. eller kanske ordna ett event? Kontakta oss gärna.

Projektledare och eventansvarig

Mette Pagling
Projektledare Stockholms län, Södermanland, Västmanland, Uppsala län

Sakkunnig

Pernilla Norlin
Samhällspolitisk chef

Gå med i Företagarna

Nätverk, stöd, påverkan och kunskap. Välkommen till Företagarna du också!
Bli medlem