För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Vd:n som vill göra skillnad – skånska spisar värmer Ukraina

Publicerad 31 mar 2023
Företagaren Erik Ralvert ville göra något mer än att bara skänka pengar till Ukraina. En tanke som nu har resulterat i värme till invånarna i Gammalsvenskby och till ett sjukhus.
Tidningen Företagaren hängde med Erik Ralvert en dag på jobbet. Foto: Emil Malmborg.

Värme och mat är ett måste för de krigsdrabbade i Ukraina. Det är något som vi kan hjälpa till med, tänkte Erik Ralvert, vd för IS Plåt AB i Vellinge, när han såg ritningar till en portabel spis strax före jul. Några veckor senare var 100 spisar färdiga att skickas till Ukraina.

- Det var i december som jag såg ritningarna till en spis som hade gjorts på lantbruksföretaget Väderstad. Det är något som vi också kan hjälpa till med, tänkte jag, och kontaktade de som tagit fram ritningarna. Under vintern är det ju som kallast i Ukraina så det var bråttom och bara att köra i gång, berättar Erik Ralvert.

Mer konkret än pengar

Målet var att tillverka 100 fältspisar till Ukraina. Hälften skulle skickas till Gammalsvenskby och hälften till ett sjukhus. En del av materialet till spisarna fanns redan på företaget medan resten fick köpas in.

- När jag såg ritningarna tänkte jag att det var en väldigt enkel och bra sak. Det är något mer konkret än att skänka pengar, fortsätter han.

IS Plåt tillverkar inte spisar normalt sett, men legotillverkning tillhör vardagen och nya utmaningar är därför inget ovanligt. Företaget arbetar mycket med vattenrening och tillverkar på uppdrag av läkemedels- och sjukvårdsföretag.

”När jag såg ritningarna tänkte jag att det var en väldigt enkel och bra sak. Det är något mer konkret än att skänka pengar.”

Spisen väger inte mer än ungefär 15 kilo. Röret och benen är enkla att montera på och av. Spisen sprider värme åt alla håll, vilket räcker till uppskattningsvis 20 personer. På ovansidans fem millimeter tjocka platta kan man laga mat. Spisarna har dessutom en storlek som gör dem lätta att lasta på en SJ-pall.

Samarbetade med skola

Erik insåg att han inte skulle hinna tillverka alla 100 spisar själv. Därför tog han kontakt med en svetsskola i Malmö och frågade om de kunde hjälpa till med 50 spisar.

- Skolan var på direkt. De tyckte att det var kul att få något riktigt att göra. Vi gjorde allt material färdigt här på företaget, all laserskärning och kantning. Sedan svetsade skolan ihop hälften och vi hälften.

Efter någon vecka funderade Erik Ralvert på hur spisarna skulle levereras till Ukraina. De 100 spisarna fick plats på sju lastpallar. Han ville dels vara säker på att de kom fram, dels hitta någon lokal aktör som kunde bistå med transporten. Genom en ideell organisation fick han kontakt med ett transportföretag som körde frukt från Ukraina till Sverige, men vars lastbilar var tomma på vägen tillbaka. Det blev tummen upp direkt.

Värmer patienter

- Många företagare har ringt och undrat vad de kan göra. En av våra kunder ville ha material till spisar. Det är kul att det blir ringar på vattnet, fler och fler vill hoppa på. Folk som vill ha en spis i krisberedskap har också hört av sig.

Nu när spisarna är på plats i Ukraina. Hälften värmer patienter och personal på ett sjukhus och hälften bostäder i Gammalsvenskby. En spis har Erik behållit som demonstrationsexemplar. Svetsaren Mats Nilsson visar oss spisen med sin enkla och praktiska konstruktion. I produktionen möter vi också Mostafa Mechref som var en av dem som tillverkade spisarna.

- Jag är glad att jag fick vara med och hjälpa människorna i Ukraina, säger han.

Ungefär tre ton material gick åt. Under ett par veckor jobbade tre medarbetare heltid med tillverkningen. Erik uppskattar att spisarna kostade företaget runt 150 000 kronor. Men han har bara gott att säga om hjälpen med Ukrainaspisen trots att några veckor blev stressigare än vanligt.

- Jag skulle absolut göra om det, säger han.

Text: Sven Rosell.

Fler nyheter från Företagarna