För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Momssmäll mot träningsbranschen får hälsoeffekter

Publicerad 8 mar 2023
Skatteverket ändrar i ett ställningstagande momssatsen för personliga tränare och instruktörer. Det kommer att slå mot människors hälsa, menar träningsföretagaren Annika Stjärne Westlund.

Annika Stjärne Westlund driver företaget Movement 4 life i Tyresö och har även drivit ett gym. Med nästan 40 år i träningsbranschen ligger frågor om hälsa och träning henne varmt om hjärtat. Under 00-talet var med om att starta konceptet fysisk aktivitet på recept, FaR. Det är en metod sprungen ur det nationella initiativet “Sätt Sverige i rörelse” 2001 och handlar om att främja fysisk aktivitet som utgår från hälso- och sjukvården.

Dyrare satsa på hälsa

Hon reagerar starkt på att Skatteverket i december gjorde en ny tolkning av moms i träningsbranschen. Verksamhet likt Annikas, där man tränar ett gymföretags kunder i gymföretagets träningslokaler och i gymföretagets namn, ska enligt Skatteverkets nya ställningstagande betraktas som uthyrning av personal och beläggas med skattesatsen 25 procent moms, i stället för som hittills 6 procent. 

− Träningsbranschen är redan tuff att verka i och det blir inte lättare att bedriva verksamhet om skatter gör att det blir dyrare för kunden att träna. Dessutom är det helt fel att göra det dyrare för folk att satsa på förebyggande hälsa, säger hon.

Läs även Företagarnas skattepolitiska expert Patrick KrassénSkatteverkets lappkast försvårar för företagare

Märklig tolkning

I fjol sålde Annika det gym i Tyresö som hon drivit sedan 2004 för att koncentrera sig på att jobba med personlig träning, föreläsningar, träningsresor och kurser i hjärt- och lungräddning. I rollen som personlig tränare och instruktör fakturerar Annika gymmet som i sin tur erbjuder dem som tränar där möjligheten att ta del av Annikas tjänster. Hittills har det räknats som att hon tillhandahåller en idrottstjänst med lägre momssats, inte uthyrning av personal. 

− Helt plötsligt ändras momssatsen, bara så där. I min verksamhet kan jag kvitta momsen så det påverkar inte mina marginaler så mycket, men det som upprör mig är att 25 procent moms på de här tjänsterna kommer att göra det dyrare för många att träna samtidigt som inflationen redan gjort allt dyrare, säger Annika.

Käppar i hjulet

Konsekvensen av den högre momssatsen blir att företagare som är personliga tränare eller instruktörer och inte har så stora utgifter att dra av momsen mot behöver fakturera mer för att bibehålla sitt resultat exklusive moms.

− Vi som är aktiva i träningsbranschen jobbar hårt för att få folk i rörelse. Det ger ökat välbefinnande samtidigt som det både förebygger sjukskrivningar och kortar vårdköer. Skatteverkets ställningstagande sätter käppar i hjulet, säger hon.

Fler nyheter från Företagarna