För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

EEN öppnar dörrar i Europa för småföretag

Publicerad 2 mar 2023
Tack vare EEN:s Stockholmskontor har företaget Skogen Baby kunnat hitta och etablera kontakt med europeiska aktörer och utveckla verksamheten.
Företaget Skogen Baby AB fick hjälp av EEN:s Stockholmskontor.

Hur gör en småföretagare som vill ta steget till att hitta leverantörer eller samarbetspartners i andra delar av Europa? Ett sätt är att ta kontakt med något av EEN:s – Enterprise Europe Networks – kontor i Sverige. Företagarna i Stockholm står värd för ett av dem. Det leds av Mandy Pieksma som delar den chefsrollen med att vara Företagarnas EU-expert.

− Vårt uppdrag i EEN är att erbjuda små och medelstora företag nya affärskontakter och en effektiv väg till ökad internationalisering. På kontoret hjälper vi företagare i Stockholm, Uppsala eller Södermanlands län, säger hon.

Mandy Rund.png

Hållbarhet utan kompromisser

Nyligen hjälpte Mandy och hennes kollegor Stockholmsföretaget Skogen Baby att hitta en leverantör. Företaget tillverkar och säljer klimatsmarta och hållbara produkter för småbarn. I utbudet finns bland annat nappar och handgjorda napphållare i trä. Det är en affärsidé som fallit i god jord och företaget har återförsäljare i flera länder.

− Vår generation funderar ständigt på sätt att se till att de framtida generationerna i vår värld lever i en ren och säker miljö. Varför inte börja med saker som bebisar ofta använder från första dagen? säger Stefan Dockberg som äger och leder företaget i en intervju på EEN:s svenska webbplats.

Etablera kontakt

EEN-kontoret har haft löpande kontakt med Skogen Baby under ett par år, från ett inledande möte för att ta reda på vad företaget behöver hjälp med till att föra en detaljerad dialog och introducera Stefan Dockberg till flera fabriker som har samma kompromisslösa inställning till hållbarhetsmålen i hela värdekedjan.

− Just nu är vi i full färd med att utöka vår produktportfolio. Där har EEN spelat en avgörande roll för att hjälpa oss att hitta och etablera kontakt med aktörer som delar samma värdegrund som oss. En strikt code of conduct vad gäller hållbarhet och socialt ansvarstagande, säger han i intervjun.

En resa tillsammans

Stockholmskontoret hjälper ungefär 200 företag om året med internationella affärskontakter eller samarbetspartners oavsett om det handlar om att ett företag vill växa på nya marknader eller öka den internationella konkurrenskraften i företagets erbjudande.

− Det är jätteroligt att jobba med målinriktade företag som Skogen Baby eftersom de verkligen drar fördel av det vi kan erbjuda. Jag ser det som att vi gör en resa tillsammans med de företag som kontaktar oss, säger Mandy Pieksma.

EEN:s nätverk sträcker sig in i över 60 länder och de över 3 000 lokala rådgivarna är ofta mycket bekanta med företagen de arbetar med.

− Jag kan verkligen rekommendera företagare som är nyfikna på att ta tillvara den inre marknadens möjligheter att ta kontakt med oss på EEN. Det är helt kostnadsfritt, säger Mandy Pieksma.

Fler nyheter från Företagarna