För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

En skattkista av finansieringsmöjligheter

Publicerad 23 maj 2023
Entreprenörerna Hermes Holm och Oscar P. Ridell har lanserat Ymner, en sajt som hjälper företagare, innovatörer och forskare att hitta pengar till att utveckla idéer och företag.
Hermes Holm och Oscar P. Ridell. Foto: Karolina Wessman.

Finansiering är ett hinder för många entreprenörer och innovatörer. Hur kan ni hjälpa till?

- Vi sprider information om alla de finansieringsmöjligheter som står till buds. Det finns många som vill bidra till att finansiera forskning och innovation. Du kan exempelvis hitta finansiering hos myndigheter, privata investerare och olika stiftelser. På ymner.com samlar vi värdefull information om 1 000-tals olika alternativ, säger Hermes Holm.

Men hur kan jag hitta rätt bland tusentals finansiärer?

- Ja, det är ju det som är problemet. Stödsystemet är inte alltid så tillgängligt. Det är som en enorm skattkista av möjligheter där det är svårt att navigera rätt. Hamnar man fel från början slösar man lätt bort mycket tid på sin ansökan.

Hur kommer jag i gång?

- Du kan söka information på vår sajt med hjälp av nyckelord som beskriver vad du vill ha hjälp att finansiera. Vår databas sorterar därefter ut förslag på finansiering som är passande för ditt intresseområde.

Borde fler söka extern finansiering?

- Absolut, jag tror att det finns många företagare som har en produkt eller tjänst som de vill utveckla, men där traditionella långivare har satt stopp för planerna. De borde undersöka möjligheterna att förverkliga planerna med hjälp av innovationsbidrag, säger Oscar P. Ridell.

Vad kostar det att använda Ymner för mig som entreprenör?

 - För dig som användare är Ymner gratis. Du kan också prenumerera på ett kostnadsfritt veckobrev som tipsar om de senaste offentliga finansieringsmöjligheterna inom de områden som är aktuella för dig.

Vad driver er att utveckla Ymner?

Att Sverige ska fortsätta vara en fantastisk plats för forskning och innovation. Nästa flaskhals vi ska tackla är kravet om medfinansiering – alltså att företagen behöver hitta privat kapital för att kunna låsa upp offentliga bidrag. Där sätter vi nu upp en tjänst som vi kallar för X2 som ska hjälpa privat och offentlig sektor att investera tillsammans. Det är avgörande för att kunna kommersialisera svensk forskning och innovation i större utsträckning än vad som sker i dag.

Fakta

Hermes Holm och Oscar P. Ridell har startat ymner.com, en sajt som samlar finansieringsmöjligheter för entreprenörer, innovatörer och forskare, och data över finansierad forskning och innovation.

Plats: Stockholm.

Bakgrund: Hermes Holm är varumärkesstrateg och har bland annat jobbat i Europaparlamentet och åt byråer som Weber Shandwick och Edelman. Oscar P. Ridell är filosofie doktor i innovation och grundare av Ymner.

Drivkraft: ”Om Sverige ska fortsätta vara en fantastisk plats för forskning och innovation måste vi se till att finansiering når fram till de bästa idéerna.”

Fler nyheter från Företagarna