För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skärpta krav för arbetskraftsinvandring slår mot företag

Publicerad 5 maj 2023
Regeringens fokus på högkvalificerad arbetskraftsinvandring och koppling till lönenivå riskerar leda till att företag i flera branscher får ännu svårare att hitta personer att anställa.

På torsdagen remitterade regeringen en promemoria som föreslår att arbetstillstånd endast ska beviljas arbetskraftsinvandrare som har en lön som uppgår till minst 80 procent av medianlönen. I praktiken handlar det om en lön på 26 560 kronor i månaden.

Bakgrunden är att riksdagen i höstas beslutade om ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare och i samband med det lämnade innebörden av ”en god försörjning” till regeringen att reglera i en förordning.

− Företagarna välkomnar att regeringen backar från den tidigare inriktningen på drygt 33 000 kronor i månaden, men konstaterar att förslaget fortfarande riskerar att slå mot företag i vissa branscher, säger Catharina Bildt Grape, Företagarnas expert på migration, integration och arbetsmarknad.

Fel att försvåra för arbetskraftsinvandring.

Promemorian bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard är den det första steget i regeringens och samarbetspartiets arbete med att skärpa villkoren för arbetskraftsinvandring.

− Regeringens fokus på högkvalificerad arbetskraft och koppling till lönenivå riskerar leda fel. Alla företag letar efter kvalificerad kompetens, däremot skiljer sig lönenivåerna i olika branscher. Det finns fortfarande behov av arbetskraft i branscher där lönenivån ligger under regeringens förslag, de företagen riskerar att få det svårt att hitta arbetskraft i framtiden, säger Catharina Bildt Grape.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna