För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Vill satsa på de som ökenvandrat

Publicerad 23 maj 2023
Företagarnas ordförande Fabian Bengtsson ser att unga företagare är betydligt mer framåtlutade än tidigare generationer.
Företagarnas ordförande Fabian Bengtsson.

Varför är det viktigt för dig att stödja företagare i ett tidigt skede?

– Fler företagare är nyckeln till dagens och framtidens samhällsutmaningar. Det är ett stort steg att starta ett företag, men med en bra idé och mycket jobb och passion kan du skaffa dig framgång på ett sätt som du aldrig kan som anställd.

Vilka spännande trender ser du bland yngre generationer av företagare?

– Den enskilt största utmaningen är klimatomställningen. Här ser jag yngre generationer vara betydligt mer framåtlutade än tidigare. Har man inte hållbarhet i sin affärsidé kommer man inte att vara framgångsrik. Det har yngre förstått på ett sätt som bådar gott för framtiden.

Vad kan samhället göra för att locka fler unga att bli företagare?

– Framför allt motverka byråkrati och regelkrångel. I dag lägger ett mindre företag minst 10 timmar i veckan på att administrera olika myndigheter, här finns en oerhörd potential till förenkling genom att använda sig av tekniska innovationer och samköra register mellan olika myndigheter.

Vilken bransch är i störst behov av att få in nya perspektiv och lösningar?

– Det är en spännande och skrämmande utveckling vi ser inom AI och det går väldigt snabbt. De flesta yrken förändras. Lärare, jurister, mäklare och buss-, taxi- och lastbilsförare med flera påverkas inom de närmaste 20 åren. Samtidigt finns det branscher som vård och omsorg och hantverk där AI och robotisering ännu inte kan ta sig an uppgifterna. Oavsett måste du förstå AI och se hur det påverkar din bransch. Som Darwin sa, "It’s not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. It’s the one that is most adaptable to change”.

Om du startade ett nytt bolag i dag, vad skulle du satsa på?

– Jag kommer nog inte starta ett nytt bolag från scratch, helt enkelt för att det finns så många mer drivna personer som kommer på så bra idéer som man kan investera i. Helst vill jag se att man har ”ökenvandrat” ett par år, gått på ett par minor och lyckats omvandla sina motgångar till framgångar, då kan jag vara redo att gå in med kunskap och kapital för att ta bolaget till nästa nivå.

Fler nyheter från Företagarna