För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sanktioner ska svida, inte gå att glida förbi

Publicerad 17 jan 2023
Företagarnas upphandlingsexpert Magnus Johansson välkomnar att överträdelser av lagstiftningen ska bli mer kostsam för upphandlande myndigheter, men är kritisk till att det går att försäkra sig mot att betala för överträdelser.

Det är välkommet att Konkurrensverket i vår ser ut att få mer muskler i sin roll som tillsynsmyndighet för den offentliga upphandlingen. Det skriver Företagarnas konkurrens- och upphandlingsexpert Magnus Johansson i en expertkommentar i branschtidningen Inköpsrådet.

De förändringar som väntas behandlas av riksdagen i maj handlar dels om att ge Konkurrensverket möjlighet att fatta beslut om upphandlingsskadeavgift i första instans, dels om att taket för sådana avgifter höjs från nuvarande tio miljoner kronor till 20 miljoner kronor.

Ingen omväg 

Förändringen i instansordningen betyder att Konkurrensverket ska kunna fatta beslut om en upphandlingsskadeavgift direkt, utan att som i dag behöva ansöka hos förvaltningsrätt om att en upphandlande organisation ska betala den. Upphandlingsskadeavgift kan se som ett slags böter som betalas till staten. Syftet är att få myndigheter att avstå från överträdelser.

”Att lämna tips till Konkurrensverket är något som jag predikar om någon leverantör misstänker att allt inte gått rätt till i en upphandling”, skriver Magnus Johansson.

Handlar om skattepengarmagnus-johansson-rund.png

Dessvärre riskerar effekten av beloppshöjningen förtas av att upphandlande organisationer kan teckna en försäkring som skyddar mot överträdelser.

”Är det inte märkligt att det tillåts att upphandlande organisationer kan teckna en försäkring som skyddar mot överträdelser av upphandlingslagstiftningen? En lagstiftning som är leverantörsskyddande och ska verka för att våra skattemedel spenderas på bästa sätt?”, skriver Magnus Johansson.

Efter kritik av bland annat Företagarna har Finansinspektionen, tillsynsmyndigheten över försäkringsområdet, öppnat ett ärende om försäkringarna för upphandlande myndigheter.

− Förhoppningsvis kommer dessa försäkringar inte längre att få se dagens ljus, eller i vart fall begränsas, säger Magnus Johansson.

Fler nyheter från Företagarna