podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nytt försök att återbetala överdebiterade företag

Publicerad 4 jan 2023
Svenska kraftnät har nu presenterat en justerad modell för att kunna återbetala flaskhalsavgifter till företag som lider av de höga elpriserna, men pengarna lär dröja.

På onsdagseftermiddagen lämnade Svenska Kraftnät in en ny ansökan till Energimarknadsinspektionen om att använda intäkter från överbelastning (flaskhalsavgifter) för att finansiera en nödåtgärd för näringsidkare och juridiska personer. Bakgrunden är att regeringen den 22 december gjorde bedömningen att den tidigare presenterade modellens utformning inte gick att genomföra eftersom den skulle utgöra ett otillbörligt statsstöd.

Regeringen lämnar företagen i sticketJohan_Grip_rund.jpg

Nu finns alltså en ny modell som ska granskas av Energimarknadsinspektionen, men det betyder inte att det finns något besked om när företag kan få pengar återbetalade. Företagarna anser att ett sådant datum behövs – även om det ligger långt fram i tiden – för att företagen ska kunna visa upp en säker fordran mot banken och få nödvändiga kortsiktiga krediter.

– Jag känner oro kring att det här kommer att dra ut på tiden, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Sänk skatten för att lindra elchocken

Stegen fram till utbetalningar är flera. Nu ligger ansökan hos Energimarknadsinspektionen, men regeringen behöver också ansöka om statsstöd hos EU-kommissionen. Först därefter kan den bestämma detaljerna för hur modellen ska genomföras och administreras. Det gör att Företagarna anser att det krävs andra åtgärder som kan lätta på företagens kostnadstryck snabbare.

– En sänkning av skatten på el och den moms som läggs på den behövs för att lindra den likviditetsbrist som många företagare lider av på grund av de extrema elpriserna. Sänkt skatt och moms sänker dessutom kostnaderna för hushåll och företag i hela landet, oavsett elprisområde, säger Johan Grip.  

Företagen går på knäna

En skattesänkning skulle enligt Företagarna vara bra politik, eftersom det höga elpriset har gjort att staten haft oväntat höga skatteintäkter under senaste året. Beskattningen baseras på elprisets nivå.

– Det kan inte vara meningen att staten gör oväntade överskott samtidigt som företag och hushåll går på knäna. Det oväntade tillskottet till statskassan ger möjlighet att genomföra finanspolitiska reformer såsom tillfälligt sänkt energiskatt och moms, säger Johan Grip.

Från regeringens håll har risken för att driva på inflationen anförts som argument för att inte välja sådana finanspolitiska åtgärder, men enligt Företagarna håller det resonemanget inte.

– Det skulle mycket väl kunna vara så att om man sänker kostnaderna för företag så behöver de inte föra vidare sina ökade kostnader och då betyder det att inflationen inte går upp lika mycket, säger Johan Grip.

Skatteverket lämpligast

Den modell som Svenska kraftnät nu presenterat innehåller inga förslag på vilken eller vilka myndigheter som ska betala ut pengarna till företagen. Enligt Företagarna är Skatteverket bäst lämpat för den uppgiften.

– Skatteverket vore lämplig för att betala tillbaka eftersom återbetalningar då kan matchas mot anstånd, säger Johan Grip. 

Fler nyheter från Företagarna