För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nya problem för företagens elpriskompensation

Publicerad 30 jan 2023
Den omständliga processen med att återföra pengar till företagen för de höga elkostnaderna visar att det krävs andra åtgärder.
Foto: Haboco/Shutterstock.com

Ännu ett problem har uppdagats i regelverket som ska göra det möjligt för företag att återfå pengar från överdebiterade elräkningar. De här gången handlar det om att många företag som hyr sina lokaler hamnar i kläm. 

 – Det är precis det här beskedet vi inte behövde. Först är stödet redan försenat och nu visar det sig att det även är försämrat, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip. 

Johan Grip i SVT:s nyheter: Företag kan bli utan elstöd – på grund av teknikalitet

Taket är i vägen Johan_Grip_rund.jpg

Problemet består i att modellen likställer uttagspunkt med elslutkund, samtidigt som det finns ett tak för hur mycket pengar som kan återföras till varje företag. 

 Om den som har uttagspunkten är ett fastighetsbolag som i sin tur fakturerar hyresgäster i form av företag för elen är det fastighetsbolaget som får kompensationen, trots att företagen stått för kostnaden. Ett fastighetsbolag som slår i taket på 22 miljoner kronor per elslutkund, definierat som en uttagspunkt, kan alltså inte kompensera företagen, vilka då går miste om pengar som de har rätt till.  

Gör om, gör rätt  

Förslaget ska ut på en remissrunda innan modellen kan bli verklighet, men det finns enligt Företagarna inget skäl för regeringen att inte rätta till felet redan nu.  

– Det är olyckligt att politikerna och tjänstemännen i regeringen inte satt sig in i detaljerna, men nu när problemet är i öppen dager måste de åtgärda det snabbt, säger Johan Grip. 

Nödåtgärd, var god dröj  

Regeringen har valt en modell som innebär att Svenska kraftnäts flaskhalsintäkter får återföras till företagen, men det har alltså visat sig vara lättare sagt än gjort. Modellen har kallats för en nödåtgärd, men för många företag är det redan för sent, trots att pengarna ännu inte är i sikte. 

− Den långdragna hanteringen har påmint om att försöka stoppa en pågående drunkningsolycka genom att köpa en livboj i affären – när den öppnar i morgon bitti, säger Johan Grip.  

Sänk skatt och moms på el 

I många av Sveriges grannländer har regeringarna valt att sänka skatten på el för att snabbt kunna minska kostnadspressen som mött företag under en ganska lång tid nu. I Sverige har regeringen i stället valt att gå fram med återföringen av flaskhalsintäkter utan att komma till skott.

− Det är hög tid för regeringen att inse att det krävs mer. Företagarna vill se sänkt elskatt, sänkt moms på el kombinerad med sänkta arbetsgivaravgifter, säger Johan Grip.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna