För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Vi vill ha mer konkurrens på lika villkor”

Publicerad 28 feb 2023
Nagelbranschen växer. Men hittills har det varit lite vilda västern med alltifrån skattefusk till dåliga arbetsvillkor. Det vill Silvia Adlesic Holmgren, vd på Nail Democracy, ändra på.
Tidningen Företagaren möter Silvia Adlesic Holmgren, vd för nagelsalongkedjan Nail Democracy Foto: Karolina Wessman.

Arbetsmiljöverket har nyligen belyst problemen i nagelbranschen i en kampanj?

–Ja, det finns mycket att städa upp. Alltifrån dåliga arbetsvillkor till koppleri och trafficking, samt en hel del skatte-fusk. I Skatteverkets stora granskning 2021 klarade sig 2 av 50 salonger utan anmärkning.

Hur stor är nagelbranschen i Sverige?

– Enligt den officiella siffran omsätter branschen cirka 3,5 miljarder kronor årligen i Sverige, men bedömningar visar snarare på runt 6–7 miljarder årligen, även om mycket inte redovisas. Nagel-branschens boom startade för drygt tio år sedan, när gellack kom, och den har vuxit via kvinnliga entreprenörer. Nu driver vi på utvecklingen för att sätta en schysst standard. Vi vill ha mer konkurrens på samma villkor.

Du har själv bytt hotellnäringen mot nagelbusiness?

– Ja, jag har lång erfarenhet från hotellbranschen. Under pandemin bör-jade jag och en tidigare vd på Scandic diskutera olika branscher som behövde professionaliseras och kanske rensas upp. Samtidigt var jag själv kund hos Frida Selkirk som har över 30 års erfa-renhet av nagelbranschen. Hon blev min medgrundare och är en känd profil med enorm kunskap. Jag kan skala och bygga bolag, det är lite samma mekanism som att sätta upp nytt hotell.

I maj är det två år sedan ni öppnade Nail Democracys första salong?

– Ja, det var mitt under brinnande pandemi. I dag har vi ytterligare fem salong-er. Målet är att ha 8–12 salonger innan året är slut. Det finns många möjligheter när det gäller lokaler just nu.

Ni har schyssta arbetsvillkor som en grund för ert varumärke. Har det gett er mer business att ta ställning?

– Alla medarbetare får avtalsenliga villkor, vi har kollektivavtal hos Handels och Unionen. Det har absolut gjort att kunder tipsar vidare om oss. Vi har fått en jättefin och lojal kundkrets.

Ni tar in externa pengar via en crowdfunding-runda just nu?

– Vi siktar på att ta in 10–15 miljoner kronor. I nästa fas är målet att öppna 100 salonger på fem år.

Fakta om Silvia

Gör: Vd för nagelsalongkedjan Nail Democracy AB, grundad 2020.
Bakgrund: Har haft många tyngre, seniora roller inom Scandic och Choice Hotels.
Medgrundare: ”Nageldrottningen” Frida Selkirk.
Plats: Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna