För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

El-krisen hotar verksamheten

Publicerad 15 feb 2023
Anna Gauffin, vd för tillverkningsbolaget Qloss, är en av många småföretagare som oroas över att el-stödet drar ut på tiden.
Anna Gauffin i Trelleborg får besök av Företagarnas regionchef Magnus N:son Engelbäck.

Många företagare utstår just nu en kostnadschock som i värsta fall kommer slå ut livskraftiga företag och öka arbetslösheten. Regeringen lovade snabbt stöd till småföretag som drabbats av de skenande elpriserna, men ännu har inga pengar betalats ut.

I ett nytt avsnitt av Företagarnas filmserie ”Företagarna Granskar” får Anna Gauffin i Trelleborg besök av Företagarnas regionchef Magnus N:son Engelbäck. Hon delar med sig av sina erfarenheter om hur deras verksamhet har påverkats av att kostnaderna plötsligt ökat kraftigt samtidigt som möjligheten att ta ut dyrare priser av kunderna är begränsade. Hon driver företaget Qloss som utvecklar och tillverkar lacker och lackfärger för mineraliska underlag. En verksamhet som förbrukar en hel del el men också kostsamma komponenter.

- Vi har sen förgående år fått en ökad elkostnad med 50 procent och en minskad el-förbrukning på 20 procent. Utöver det så påverkar inflationen och drivmedelspriser. Plus att vi kommer från en pandemi som satt många käppar i hjulet, berättar Anna.

Företagarnas chefsekonom Johan Grip arbetar med att påverka beslutfattare att ta till rätt lösningar för att hjälpa företagare i Annas situation.

- Politiken behöver agera och göra rätt saker. På kort sikt handlar det om att få ner kostnaderna här och nu. På längre sikt måste vi se till att vi aldrig hamnar i den här situationen igen, förklarar han.

Titta på Företagarna granskar: Höga elpriser drabbar småföretag

Fler nyheter från Företagarna