För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stabila företagare ute på hal is

Publicerad 2 feb 2023
- Bromsa, bromsa, bromsa! Upprepade instruktören över komradion till de entusiastiska förarna i bilarna på isen. Men kan en företagare bromsa sig ur en skarp kurva?
Foto: Malin Sikström

Nja, precis som i företagarlivet är det växelvis broms  och växelvis gas som gäller för att passera kurvan och ta sig framåt. Och såklart ett gäng olika växlar beroende på aktuella förutsättningar.

Fast grepp på hal is

Tidigare i veckan samlades 16 unga företagare på vackra Rödön i Jämtlands län, då Företagarna Young tillsammans med BMW Driving Experience bjudit in till ett dygn med nätverksutbyte och förarutbildning på is. Deltagarna kom från hela landet och många såg det som en chans att utöka sitt nätverk samtidigt som en nervkittlande aktivitet gav ett välkommet avbrott i en intensiv jobbperiod.

Efter ett teoripass på morgonen väntade sex timmars körning där förarna fick testa olika tekniker för att manövrera bilen på ett säkert sätt. 

- Det blir lite tjat och upprepningar under dagen, säger instruktören Marcus Fluch med ett brett leende. 

Förarna sitter två och två i bilen och får hela tiden guidning via en komradio av Marcus som står på isen.  

- Bara de vågar lyssna och ta till sig av instruktionerna brukar utvecklingskurvan gå snabbt uppåt under dagen. Många är oftast lite för glada i gaspedalen första halvan av dagen, men sedan framåt eftermiddagen när vi anordnar en liten tävling där förarna får köra mot klockan är de mer benägna att lyssna på oss för att de verkligen vill vinna, berättar Marcus vidare. 

Iskörning och företagande, synonymer?

Går det att dra paralleller mellan iskörning och företagande? Kanske till och med kalla det synonymt med varandra? I detta fall är svaret ett glasklart ja. För att lyckas krävs, förutom en skopa mod och nyfikenhet, att:

  • Ha den rätta tajmingen för när du ska gasa och när du ska bromsa, vilket inkluderar att våga gasa när du är en centimeter från att köra av vägen.
  • Ha stabiliteten att parera även när underlaget är glashalt och vindarna hårda.
  • Våga fråga om tips och råd när situationen kräver. 
  • Backa, analysera och våga testa nya sätt när du tillfälligt hamnat i diket. 

Företagarna Young

Företagarna Young är Sveriges tveklöst största nätverk för unga företagare. Idag har nätverket fler än 2200 medlemmar och växer hela tiden. Detta är nätverket för dig som vill driva företag och samtidigt förbättra villkoren för Sveriges unga företagare både idag och i framtiden. Gå med du också!

Text och foto: Malin Sikström

 

Fler nyheter från Företagarna