podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företag har elprispengar att hämta

Publicerad 29 aug 2023
Det går att ansöka om elprisstöd fram till 25 september. Inför hösten och vintern bör dock regeringen sänka skatt och moms på el i stället för att upprepa den krångliga stödmodellen.
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

Det har strömmat många elektroner genom ledningarna sedan elpriserna fick alla lampor att blinka rött. Höstens och vinterns extrema elpriser slog skoningslöst mot veka livet på många företag som inte hunnit återhämta sig efter pandemins restriktioner. De kunde glömma att börja bygga upp buffertar igen. Tvärt om såg många hur kalkylerna slog fel och marginalerna försvann, särskilt i södra Sverige. 

Många företag har inte ansökt 

I stället för att lindra kostnadschocken genom att lyfta av skatter från företag valde regeringen en ersättningsmodell där så kallade flaskhalsintäkter återfördes till inbetalarna, men som först behövde tröskas genom det finstilta i EU:s statsstödsbestämmelser. Först lagom till sommaren blev det möjligt att ansöka om ersättning trots löften i valet om att det skulle gå betydligt fortare. Ännu så här i slutet av sommaren har bara ungefär vart tredje företag av det förväntade antalet lämnar in en ansökan, enligt Skatteverket 

− Sedan början av sommaren har Skatteverket skött administrationen kring återföringen av flaskhalsavgifterna snabbt och effektivt, men den här modellen har visat sig vara för krånglig och fyrkantig för att uppfylla syftet, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip

Johan.png

Spara energi och spara pengar 

Med hösten i antågande känner många företagare en klump i magen. Väntar månne en ny elprissmäll? Johan Grip menar att osvuret är bäst, men att förutsättningarna är annorlunda inför den kalla årstiden, jämfört med i fjol.  

− Det är många faktorer som påverkar elpriserna, från nivåerna i gaslagren på kontinenten och hur många kärnkraftreaktorer som är i drift, till mer nyckfulla faktorer som väder och vind. Klart är dock att prognosmakarna inte räknar med en lika extrem elpris-vinter, säger han.  

Både företag och hushåll gör enligt honom klokt i att fortsätta att spara på energi där det går, eftersom det minskar exponeringen om priset skulle sticka i väg.  

− Även om vi inte får en upprepning av förra vintern kan inte heller förvänta oss så pass låga priser att elräkningarna inte kommer att vara ett bekymmer för många, säger han.  

Ansök senast 25 september 

Gå till Skatteverkets e-tjänster för att ansöka om elstöd till företag. 

De företag som ännu inte har lämnat in en ansökan om att få återbetalning av flaskhalsavgifterna har fram till den 25 september på sig att göra det. Ju förr man ansöker, desto snabbare kan pengarna komma in på kontot och avlasta eventuella prisökningar på el.  

− Trots att Skatteverket meddelat att ansökningarna gått smidigt har långt ifrån alla som har rätt till en återbetalning sökt. Har man inte gjort det ännu är det hög tid att göra det nu, säger Johan Grip. 

Sänk skatt och moms på el 

De många turerna och förseningarna i modellen för återbetalning av inbetalda flaskhalsavgifter gjorde att Företagarna tidigt förespråkade en annan lösning.  

− Inför hösten och vintern borde regeringen sänka skatt och moms på el, för att hjälpa företag och hushåll i hela landet och samtidigt dämpa inflationen, säger Johan Grip. 

Fler nyheter från Företagarna