För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fira kungajubileet genom att stötta ungt ledarskap

Publicerad 23 aug 2023
Den 15 september har kungen suttit på tronen i 50 år. Företagarna uppmärksammar tillsammans med andra näringslivsorganisationer det genom att delta i insamlingen till Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Alla kan vara med och bidra.
Kungen på besök i Falun den 17 augusti apropå att kungen och drottningen besöker Sveriges 21 län med anledning av att kungen suttit 50 år på tronen. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna.

Mod, omtanke och handlingskraft. Det är ledorden för Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Den som har insikter i scoutrörelsen känner kanske igen dem från rörelsens grundvärderingar. Möjligen är det då också bekant att kungen sedan barnsben varit engagerad i scouterna. Som nioåring var han vargunge på Blasieholmen med namnet Mowgli. Än i dag är kungen engagerad i scouterna och är både förste hedersledamot i Svenska scoutförbundet och hedersordförande i World Scout Foundation.

Ge en gåva som stärker ungt ledarskap

Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap bildades i samband med kungens 60-årsdag. Snart stundar ännu en märkesdag för kungen – 50 år på tronen – och han önskar då att de som vill fira den har stiftelsen i åtanke. 

− När kungen nu firar 50 år som kung och statschef uppmuntrar han alla som vill att skänka en gåva till Stiftelsen ungt ledarskap. Vi kommer vara tacksamma förvaltare av det förtroende en gåva innebär och använda pengarna till att fortsätta och utveckla vårt arbete med och för unga ledare, säger stiftelsens ordförande Lars Strannegård.

Alla kan vara med

Företagarna kommer tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, Svenskt Näringsliv och Stockholms Handelskammare uppvakta kungen och ge en gåva. Alla medlemmar i Företagarna som vill vara med kan ge ett bidrag till stiftelsen via en särskild insamlingssida. 

Gå till insamlingssidan för att lämna ditt bidrag till Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. 

− Vi behöver fler goda ledare som kan kliva fram och starta företag eller ta redan befintliga företag vidare. Det är deras visioner och gärningar som kan lösa många av dagens och framtidens samhällsproblem. Därför är det viktigt att lyfta unga människor som brinner för entreprenörskap och hjälpa dem på deras resa, säger Företagarnas vd Günther Mårder.  

Lyssna på Företagarpodden #331 där Lars Strannegård samtalar med Företagarnas vd Günther Mårder om kungens 50 år på tronen och vikten av värdebaserat ledarskap.

Lyft och utbilda unga förebilder

Sedan starten 2006 har stiftelsen delat ut stipendiet Kompassrosen till välförtjänta unga ledare för vidare utbildning i ledarskap. Det har hittills blivit fler än 50 stipendier. Totalt har uppemot 4 000 unga förebilder fått uppmärksamhet genom att bli nominerade. Stiftelsen har även givit stöd till scoutrörelsens ledarskapsutbildning och stöd till unga människors utveckling och utbildning i ledarskap. Flera hundra ungdomar har därigenom kunnat gå den prisbelönade utbildningen Värdebaserat ledarskap.

− Dagens unga står inför stora utmaningar. Klimatkris, ekonomisk kris, krig i vårt närområde, psykisk ohälsa. För att hantera dessa utmaningar behövs hopp och gott ledarskap, säger Lars Strannegård.

50 år på tronen den 15 september

Det är den 15 september som kungen suttit 50 år på Sveriges tron, eller rättare sagt, den 15 september 1973 mötte en samlad 27-åring ett stort pressuppbåd utanför Helsingborgs lasarett. Dit hade den 90-årige Gustaf VI Adolf förts en månad tidigare på grund av magsmärtor. Den septemberkvällen hade det nyss blivit kungjort att kungen avlidit och dåvarande kronprins Carl Gustaf framträdde inför kamerablixtarna. Någon utbrast ”leve konungen” och flera av de församlade gav arvtagaren ett fyrfaldigt leve. Fyra dagar senare svor den nyblivne kungen sin kungaed inför regeringen i konseljsalen på Stockholms slott. Därefter följde trontalet där kungen efter att ha prisat sin föregångares liv och gärning angav sitt valspråk ”För Sverige – i tiden.” och sade att ”min beundrade och älskade farfar blev en symbol för den moderna monarkin. Jag är fast besluten att följa hans goda föredöme.”.

Det är endast Bruneis sultan Hassanal Bolkiah och Danmarks drottning Margrethe som suttit längre på tronen än kung Carl XVI Gustaf.  Han är dessutom den längst regerande monarken i Sveriges historia.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna