För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Skattefri laddstolpe – men inte för alla

Publicerad 4 apr 2023
Regeringen föreslår att laddstolpen på jobbet blir en skattefri förmån. Men det är en tillfällig förmån som inte gäller alla.

Att erbjuda medarbetarna möjligheten att ladda elbilen gratis på jobbet har varit en dyr och administrativt betungande uppgift för företag. Gratis laddning är en löneförmån och det betyder att arbetsgivaren måste redovisa hur mycket el den anställde har konsumerat på personalparkeringen – och till vilket värde. Marknadsvärdet av förmånen ligger till grund för arbetsgivaravgiften, och medarbetaren får betala inkomstskatt.

Men från den 1 juli blir det skattefritt att erbjuda gratis laddstolpe på jobbet. Enligt regeringen är det en åtgärd för att underlätta omställningen till en fossilfri fordonsflotta och gynna arbetsresor med laddbilar framför andra mindre gröna alternativ.

- Det är i grunden bra att detta genomförs, främst eftersom det minskar administrativt krångel för både arbetsgivare och anställda, säger Patrick Krassén, Företagarnas skattepolitiska expert.

Han är dock kritisk till några av begränsningarna som han beskriver som orättvisa:

- Enligt regeringens förslag ska personer som arbetar i egna aktiebolag med bostaden som arbetsplats inte omfattas av skattefriheten. Detta trots att sådana företagare är likställda med anställda i andra skatterättsliga hänseenden.

Förslaget omfattar alla företag oavsett storlek och gäller fram till halvårsskiftet 2026.

- Av någon anledning föreslår regeringen att skattebefrielsen ska vara tidsbegränsad, fram till mitten av 2026. Det finns inga rimliga skäl till att reformen inte ska göras permanent, säger Patrick Krassén.

Fler nyheter från Företagarna