För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Recept mot elkrisen

Publicerad 22 sep 2022
Elkrisen behöver mötas med tillväxtfrämjande reformer, skriver Företagarna på DI debatt.

Många företags existens hotas av de höga elpriserna. Det finns heller inga givna snabba lösningar som åstadkommer mer än att hejda utvecklingen, skriver Företagarnas vd Günther Mårder och chefsekonom Johan Grip i en debattartikel i Dagens Industri.

Strukturreformer 

Med det sagt slår Företagarna ett slag för att ta chansen att tänka nytt och genomföra en del av de strukturreformer som Sverige behöver för att stärka vår gemensamma välfärd och internationella konkurrenskraft. Eftersom företagen är källan till hushållens försörjning och den offentliga sektorns finansiering bör krispolitiken rikta in sig på dem.

Genom kraftigt sänkt skatt och moms på el, slopad biooljeskatt på el- och värmeproduktion och slopad avfallsförbränningsskatt kan produktionen stimuleras. Alla industritillverkande företag borde också få återbetalning av sin energiskatt månadsvis för att stärka likviditeten. För om Sverige ska växa ur krisen kan vi inte bara stötta företag och hushåll med el-bidrag.

Fem konkreta förslag 

Ett alternativ till stöd för höga elpriser – system som lätt blir krångliga – vore att genomföra tillväxtfrämjande reformer. Fem konkreta förslag lyfts i artikeln:

  • sänk arbetsgivaravgiften
  • sänk bolagsskatten
  • sänk inkomstskatterna
  • öka avdragsrätten för investeringar i energieffektiviseringar
  • korta tillståndsprocesserna för utbyggnad av elnät och elproduktion.

Läs hela debattartikeln i Dagens Industri: 
Ta chansen att växa ur krisen. 

Fler nyheter från Företagarna