För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elkrisen och företagen

Publicerad 4 sep 2022
Många företagare har drabbats hårt av de rekordhöga elpriserna. Företagarnas chefsekonom Johan Grip kommenterar nödläget i TV4-nyheterna.
Johan Grip, Företagarna, intervjuades på lördagen av TV4 Nyheter.

Epriserna, beroende på var du bor i landet, är nu mellan fem och femton  gånger högre än normalt och elen nu är den största utgiften för många företag.

"På kort tid måste företagen nu lösa betalningen av enorma elräkningar. Detta i en tid när kassorna redan är ansträngda på grund av pandemin och inflationen", säger Johan Grip, chefsekonom på Företagarna i en intervju med TV4-nyheterna.

Förslagen från politiken om hur företagen ska få hjälp och stöd duggar tätt. I väntan på hjälp tvingas företag till drastiska omställningar för att få ner sin elförbrukning.

En lösning kan vara att flytta sin produktion till tider på dygnet när elen är som billigast. Det kan betyda att personalen behöver arbeta i skift anpassade efter elpriset. Johan Grip påpekar att samtidigt som flera företag skulle behöva investera i engergieffektiviseringar går nu pengarna istället till att betala höga elräkningar. 

"Man kan inte dra någon annan slutsats än att det är ett nödläge just nu" säger Johan Grip, Företagarna.

En del företag börjar närma sig punkten då det kostar mer att producera än man kan få betalt och då måste man minska eller stoppa produktionen helt. 

"Man hjälper inte hushållen om man inte också hjälper företagen eftersom det är dom som står för jobben" sammanfattar Johan Grip. 

Se hela klippet från TV4 Nyheter här 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna