För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stort engagemang för landsbygdens utveckling

Publicerad 24 okt 2022
Föreningar och företag kan inom ramarna för Leader söka pengar till projekt inom exempelvis kompetensutveckling, innovation och digitalisering.
Mathias Mellgren Helge, ansvarig för branschförbundskansliet och näringspolitisk expert på Företagarna, på konferensen på Högbo Brukshotell.

Nyligen träffades 200 personer som jobbar med landsbygdsutveckling på Högbo Brukshotell utanför Sandviken för en två dagar lång konferens. Det var Landsbygdsnätverket som arrangerade årets nationella Leaderträff med Leader Gästrikebygden som värd. Företagarna var på plats.

– Det finns ett brinnande engagemang och en otrolig kraft inom Leader och möjligheterna för företagare att vara delaktiga är stora, säger Mathias Mellgren Helge, ansvarig för branschförbundskansliet och näringspolitisk expert på Företagarna.

Utveckla landsbygden

Leader är en metod och finansiär för lokalt ledd landsbygdsutveckling som används inom hela EU. Tanken med Leader är att lokala krafter ska utveckla sin bygd och få pengar till olika utvecklingsprojekt.

– Föreningar och företag kan söka pengar till projekt inom exempelvis kompetensutveckling, innovation och digitalisering, säger Mathias Mellgren Helge.

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats: Projektidéer inom lokalt ledd utveckling

Erfarenheter och inspiration 

Under konferensen varvades föreläsningar om lyckade projekt med workshops, seminarier och paneldiskussioner. Stämningen var på topp, inte minst till följd av att det var den första nationella Leaderträffen sedan pandemins restriktioner hävdes. De senaste årens konferenser har varit tvungna att ställas in.

– Det var ett laddat gäng som samlades i Högbo för att utbyta erfarenheter och få ny inspiration nu när det äntligen går att träffas igen, säger Mathias Mellgren Helge.

Vad är Leader?

Lokalt ledd utveckling genom Leader innebär att engagera sig i utvecklingen av sin bygd och kunna få stöd för sina utvecklingsprojekt. Det kan vara både på landsbygden och i staden.

Leader är en metod där privat, ideell och offentlig sektor arbetar tillsammans för att bidra till lokal utveckling. Lokalt ledd utveckling genom Leader innebär att du som har idéer om den lokala utvecklingen kan föra fram dem, engagera dig och söka pengar till projekt. Det handlar om att utveckla din bygd utifrån lokala förutsättningar både på landsbygden och i staden. Tanken är att lokal utveckling genomförs mest effektivt av dem som bor och verkar i ett område.

Inom Leader samarbetar privat, ideell och offentlig sektor för att bidra till lokal utveckling. Människor från de tre sektorerna bildar en ideell förening. Styrelsen för föreningen kallas LAG (Local Action Group). LAG leder föreningens arbete och de arbetar alltid inom ett geografiskt område som kallas leaderområde.

Målet är att skapa attraktiva områden med konkurrenskraftig verksamhet, nya företag och fler jobb.

Fler nyheter från Företagarna