För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Chockpriser tvingar teatern att stänga

Publicerad 26 okt 2022
Hotet om en tiofaldigad elräkning tvingar Skillinge teater att hålla stängt i vinter. Vd:n Karin Johansson-Mex har startat uppropet ”Sänkta elpriser-nu!” för att få politiker att förstå allvaret.
Tyst och mörkt. Karin Johansson-Mex, vd Skillinge Teater, har inte råd att hålla öppet i vinter. Bild: Emil Malmborg.

Med fyra teaterscener, restaurang och konferenslokaler är Skillinge teater ett tongivande kulturellt besökscentrum inte bara på Österlen utan också för hela södra Sverige. Varje år har teatern upp emot 10 000 besökare, framför allt på sommaren. Också under vinterhalvåret brukar verksamheten vanligtvis vara i gång – men inte i år.

- I augusti fick vi en elräkning på 23 000 kronor, vilket är tio gånger mer än för ett år sedan trots samma förbrukning. Vi brukar ha 10 000 kronor i elkostnad under vintermånaderna, men i år hade denna summa tiofaldigats. Det är en fullständig katastrof för oss, säger Karin Johansson-Mex, vd för Skillinge teater.

"Mitt råd är att sätta press på politikerna"

Verksamheten kommer att stängas under vintern. Annars hade konkursen stått för dörren.

- Vi är på nollvärme. Det går tack vare att teatern är i en gammal lada som är inte så känslig, den har förr stått ouppvärmd under lång tid, säger hon och tillägger:

- Det blir en ekonomisk smäll, men vi klarar oss tack vare pengarna som vi tjänade in under sommaren. Vi tänkte lägga om taket men nu blir inte det.

Startat Facebook-kampanj

Hon har nu tillsammans med andra företagare startat Facebookkampanjen ”Sänkta elpriser nu!”, som bland annat förespråkar en prissättningsmodell skapad av Bengt Ekenstierna.

Teatern har även köpt solceller, men elpriskrisen gör det svårt att få tag i en installatör.

- Vi måste få upp solcellerna själva och därför har en av våra anställda precis gått en utbildning. Man kan absolut investera i solceller, men mitt råd är att sätta press på politikerna. Läget för många företag är så pass allvarligt att många inte ens vågar prata om det öppet eftersom de inte vill skapa panik bland medarbetarna.

Karin Johansson-Mex, vd Skillinge Teater om sina energiinvesteringar:

Investering: 38 solcellspaneler à 545 watt. Tas i bruk våren 2023.
Kostnad: 183 000 kronor, exklusive installation och elektriker.
Planerad effekt från solcellerna: Full effekt 20 170 watt, reell effekt 16 000 watt då man måste räkna bort molniga dagar.
Total elförbrukning: 72 000 kWh/år.


Text: Tomas Nilsson.

Fler nyheter från Företagarna