För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Smålandsföretagaren som har testat alla sparknep

Publicerad 1 nov 2022
Smålandsföretagaren Thomas Helmetschläger vet det mesta om att spara energi. Han har installerat solceller, bytt belysning, installerat laddningstimer och genomfört läckagesökning.
Längtar efter solen. Thomas Helmetschläger, vd för Plastsystem i Anderstorp, storsatsar på solceller. Foto: Sofia Beijer.

Familjeägda Plastsystem har 35 anställda och tillverkar formsprutade plastprodukter för svenska industrikunder. 2020 byggdes solceller på det 1 600 kvadratmeter stora taket till fabriken i Anderstorp – en investering på 2,5 miljoner kronor. I skrivande stund planeras ytterligare solceller om 560 kvadratmeter till en kostnad på cirka 1,2 miljoner kronor.

- Den förra investeringen har betalat av sig snabbare än vad vi trodde från början, och utbyggnaden lär också betala av sig mycket fortare ifall de höga elpriserna håller i sig. Men det får vi verkligen hoppas att de inte gör, säger vd:n Thomas Helmetschläger.

Solcellerna utgör ungefär tio procent av bolagets totala förbrukning. Även om investeringen utgör en stötdämpare i den rådande elpriskrisen säger Thomas Helmetschläger att solcellerna har en marginell betydelse i sammanhanget.

”I augusti förra året låg elräkningen på cirka 82 000 kronor – i augusti i år betalade vi 523 000 kronor”

- I augusti förra året låg elräkningen på cirka 82 000 kronor – i augusti i år betalade vi 523 000 kronor. Även septemberfakturan kommer att vara några hundra tusen kronor högre än förra året. Det slår direkt på resultatet, säger han och fortsätter:

- Problemet är att solcellerna inte ger särdeles mycket under vintermånaderna när priserna är som högst utan i stället på sommaren då priserna i normalfallet är lägre.

Förutom att köpa solceller har företaget vänt på varje sten för att energieffektivisera: genomfört läckagesökning på tryckluften, bytt ut belysningssystemet, installerat laddningstimer för truckarna, mätt upp varje maskins respektive förbrukning, med mera.

- Vi har nog gjort allt vi kan, säger Thomas Helmetschläger och fortsätter:

- Vi har även enstaka gånger stängt av maskinerna vid tillfälliga pristoppar. Det går bra att göra så länge pristopparna varar i ett par timmar, men om priserna håller en stabilt hög nivå blir det svårare, för då får man ingen produktion alls.

Thomas Helmetschläger, vd, Plastsystem om sin energiinvestering:


Investering:
Utbyggnad av solceller på 560 kvadratmeter till den befintliga installationen på 1 600 kvadratmeter. De nya solcellerna väntas tas i bruk under våren 2023.
Kostnad: 1,2 miljoner kronor för utbyggnaden.
Planerad effekt från solcellerna: 10–15 procent av den totala energiförbrukningen.
Total elförbrukning: 2 gigawatt/år.


Text: Tomas Nilsson.

Fler nyheter från Företagarna