För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Europas hetaste startups

Publicerad 8 nov 2022
Varje år lyfts de vassaste nya idéerna i Europa i en kartläggning gjord av magasinet Wired. Här är sju av bolagen som hyllas internationellt.

Nederländerna: Med hjälp av robotik och mjukvara ska effektivare, billigare byggande bli verklighet, enligt ambitionerna hos grundarna av företaget Terraform.

Spanien: Kan det osökbara bli sökbart? Med hjälp av AI utvecklar företaget Nuclia en sökmotor som hittar data från alla dokumenttyper och skapar en textsummering av videomaterial eller från ljudfiler på alla språk.

Frankrike: Kollektivt boende för ensamstående föräldrar och deras barn – Parisbaserade företaget Commune lanserar nya boendeformer som bryter fokuset på tvåsamhet.

Sverige: Skräddarsytt, 3D-printat smink – till en början läppstift. Det KTH-grundade bolaget Ellure minskar överproduktion och produktionsavfall med sin nya teknik i kosmetikabranschen.

Finland: Finland har en av världens snabbast växande andel äldre befolkning. Företaget Gubbe, döpt efter grundarens hund, kopplar samman studenter med anhöriga som vill anlita pålitlig hjälp för sina äldre släktingar. Verksamheten finns i Finland, Sverige och Storbritannien.

Israel: Bolaget Tevel tar fasta på att allt fler odlingar i världen har svårt att knyta till sig säsongsarbetskraft för att skörda frukten. Lösningen? Fruktplockande robotar med mekaniska klor och AI-styrd koll på vilken frukt som är mogen att plockas.

Tyskland: Flera hundra bönder i Tyskland använder redan den portabla utrustningen Farm Lab från företaget Stenon. I stället för att skicka i väg jordprover på tidskrävande analyser kan bönderna själva direkt läsa av faktorer som jordfuktighet, temperatur, näringsinnehåll och ph-värde. Lanseras snart i Kalifornien och Storbritannien.

Fler nyheter från Företagarna