För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Plånboken kvider när man tankar

Publicerad 11 mar 2022
Kriget i Ukraina rår vi inte på. Vad vi däremot kan göra är att påverka statsmakterna att se över de delar av priset vid pump som inte beror på Putin och storpolitisk frossa.
Företagarnas vd Günther Mårder.

Har du sett glada miner på macken på sistone? Inte jag heller. De flesta står där med pumpen i hand och ser ut som om de stavat ett par mil på bakhala skidor eller tömt barskåpet dagen innan. Och det är inte så konstigt. Plånboken kvider när man tankar sedan ett tag tillbaka. Knappt har priserna höjts förrän det är dags för en ny toppnotering. Glättigt värre – är det inte.

Snart kommer vi kanske höra mackvrålet eller bensinbölet från stationerna. En variant av traditionen i studentstäderna där man öppnar fönstren om kvällarna för att vråla ut sin stress och ångest inför tentor och skrivuppgifter: ”Hör du, nu är Andersson på macken och fyller upp firmabilen igen!”.

Tjuren Ferdinand rår man inte på

Som företagare är man van att inte knorra. Man tar betalt för jobbet och justerar priserna eftersom. Men när diesel- och bensinnotan rusar i väg som tjuren Ferdinand på julafton finns det inte en chans att hänga med. Marginalerna försvinner som snö i dagsmeja och i värsta fall står du där och jobbar med förlust. Du kan inte be snällt till en maskin som går på diesel att dra lite mindre, eller åka genom ett maskhål med bilen för att dra ner på transportkostnaderna.

Redan före Putin spolade tillbaka bandet till 1940-talets krigsvansinne var det många företagare som nått smärtgränsen för drivmedel. Jämfört med lidandet i Ukraina kan allt te sig futtigt, men man måste kunna tänka två tankar samtidigt.

Inte vad utan hur

Det är utifrån den devisen som vi på Företagarna arbetar. Kriget i Ukraina rår vi inte på. Vad vi däremot kan göra är att påverka statsmakterna att se över de delar av priset vid pump som inte beror på Putin och storpolitisk frossa. Det är inte kattskit det heller. För mer än hälften av det pris som du betalar när du tankar diesel eller bensin är skatt.

LÄS ÄVEN: SÅ här kan drivmedelspriserna sänkas.

För att göra något åt skatterna på drivmedel – de är flera – räcker det inte att dra ihop en skara företagare utanför Riksdagshuset eller skriva under upprop på Facebook. Det är inte vad som är problemet utan hur problemet ska lösas som vi på Företagarna siktar in oss på. Vår styrka är våra tusentals medlemmar som berättar för oss om hur de påverkas i kombination med våra experter som levererar förslag på lösningar rakt in i händerna på tjänstemän, politiker och ministrar. 

Som i kulisserna på Mello

När Sverige bänkar sig i sofforna för att titta på Mello ser vi artisterna, men det är sällan de som skriver låtarna och gör koreografin. Vi på Företagarna och många med oss är det där mindre glammiga gänget som kameran sveper förbi när programledarna säger vem som gjort text och musik. Inte för att vi styr vad partier och politiker ska säga och tycka, men för att vi kan ge dem vad de behöver för att de ska kunna glänsa.

För när vi lägger vår tyngd i en fråga behöver vi inte skrika. Vi har redan politikernas öra.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna