podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Magdalena Andersson tackar företagare för jobben

Publicerad 25 maj 2022
Statsministern skickade en hälsning till Företagarnas kongress.
Statsminister Magdalena Andersson skickar en hälsning till Företagarnas kongress. Foto: Fotograf Ristenstrand.

Statsminister Magdalena Andersson hade inte möjlighet att gästa Företagarnas kongress, men lämnade en förinspelad hälsning som spelades upp inför ombuden och övriga kongressdeltagare i Norrköping. Hon tog avstamp i allvarsord om Rysslands krig mot Ukraina och betonade vikten av sanktioner mot Ryssland, stöd till Ukraina och åtgärder för att stärka Sverige. I det sistnämnda ser hon en viktig roll för företagare.

− Jag är stolt över att få vara statsminister i ett land som har så många innovativa, konkurrenskraftiga och jobbskapande företagare, sade hon.

Problem drabbar företagare

Magdalena Andersson talade mot en röd fond bestående av Socialdemokraternas stiliserade ros, men gav sig inte in i några mer ingående resonemang om regeringspartiets politik för företagande. Det var som sagt en hälsning, inte ett anförande.

Statsministern pekade ut regeringens tre prioriterade områden: välfärden, klimatet och kriminaliteten.

− De har sin grund i de samhällsproblem som jag vet att många möter i sin vardag – och många av dem är just företagare, sade hon.

Entreprenörer skapar jobb

Magdalena Andersson betonade att fler unga behöver söka sig till yrkesutbildningarna som leder till jobb, att barn ska gå i skolor med fokus på kunskap, ordning och reda samt att alla barn som växer upp i Sverige ska kunna se sina föräldrar gå till jobbet och vara med och bidra till vårt samhälle.

− För varje jobb som en entreprenör skapar så förändras inte bara livet för den ni anställer, det bygger också vårt land starkare, sade hon.

Stigande priser

Statsministern underströk att kriminaliteten drabbar företagare och att regeringen för att bryta utvecklingen bygger ut polis, rättsväsende och skärper straffskalor. För att knäcka gängkriminaliteten behövs det enligt henne också initiativ mot segregation, inte minst genom bra jobb och skola.  

− Mitt besked är tydligt. Den som begår brott ska också möta tydliga konsekvenser, sade hon.

Hon berörde även prisökningarna på el och drivmedel och kopplade dem till Rysslands krigföring och Sveriges beroende av fossil energi.

− Ingen ansvarsfull politiker kan lova att kompensera för alla merkostnader, men självklart ska vi lindra krigets ekonomiska konsekvenser, sade statsministern.

 

Fler nyheter från Företagarna