podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Johan Pehrson ser ingen tid för vila

Publicerad 22 maj 2022
Liberalernas nya partiordförande gästade Företagarnas kongress.
Liberalernas partiordförande Johan Pehrson samtalar med Företagarnas kongress. Foto: Fotograf Ristenstrand.

På torsdagseftermiddagen gästades Företagarnas kongress av den senast tillkomna frontfiguren bland riksdagspartierna. Så sent som den 8 april blev Johan Pehrson tillförordnad som Liberalernas partiordförande efter Nyamko Sabunis avgång. Snabba ryck ger kalenderkrockar och han kunde därför inte äntra scenen i Norrköping, utan var med på skärm från sin hemstad Örebro.

Med en vattenflaska i handen och laptop-kameravinkel slog Liberalernas ledare an en informell samtalston snarare än att bjuda på ett regelrätt tal till kongressdeltagarna. Han signalerade att han gärna gör företagsbesök i valrörelsen och tog upp sin egen bakgrund som företagare. År 2015 lämnade han riksdagen för att under några år vara vd för belysningsföretaget Watt & Veke, som förvärvats av en investerargrupp där han själv har ägande. Han avslöjade också att han under namnet Singelfyndet handlade med vinylskivor i tonåren.

− Det är ju väldigt roligt, stimulerande, tufft ibland, men väldigt, väldigt roligt, sade han om företagande.

En stökig tid

I stora svep och i snabb takt tecknade Johan Pehrson en bild av allt från coronautbrott, Rysslands krig i Ukraina och brottslighet till inflation, regelbörda, återindustrialisering och utbildningspolitik.

− Vi har utmaningar i den här stökiga tiden, sade han.

Den ekonomiska ebb och flod som utgörs av konjunktursvängningar går att parera med politik, menade Johan Pehrson som valde att göra några nedslag i det som han kallade för sådant som irriterar hela tiden när man är företagare, oavsett om det är ett bra eller dåligt ekonomiskt år.

− Jag blir vansinnig när jag träffar människor inom handeln som utsätts för omfattande brottslighet i form av stölder, sade han.

Risk ska löna sig

På skatteområdet signalerade han att Liberalerna vill göra det billigare att anställa och att det är viktigt att bevara 3:12-reglerna.

− Vi vill se att de som står för tillväxt och anställer personer verkligen får en chans till avkastning på risk, svett och tårar, sade han.

Ett annat irriterande område enligt Liberalernas ledare är regelkrångel och inte minst de långa handläggningstiderna för att få tillstånd. Det kan bromsa upp investeringar och satsningar och skapa problem bortom den som ansöker.

− Bakom varje stor investering så är det många mindre och medelstora företag som också är den del av den, sade han.

Växa-stöd

I utfrågningen med Företagarnas politiska experter Alexandra Hernadi och Helena Fond fick Johan Pehrson frågan vad han skulle prioritera för att göra företagande lite enklare, smidigare och roligare. Svaret blev dels en ordentlig och tidsatt förenklingskommissionen, dels en rejäl förstärkning av växa-stödet.

Liberalernas ansträngda läge i opinionsmätningarna och partiordförandens behov av att sätta avtryck bland väljarna avspeglade sig i hans uppmaning till kongressen.

− Fortsätt att driva opinion, för det finns fortfarande väldigt många människor som tror att välstånd kommer från annat håll än via det företagsamma Sverige och ni får inte vila – jag får inte vila och många med mig får inte vila, sade han.

Fler nyheter från Företagarna