podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Annie Lööf vill se politik som lutar mot mitten

Publicerad 20 maj 2022
Det måste bli både enklare och billigare att driva företag, sade Centerpartiets ledare när hon gästade Företagarnas kongress.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Företagarnas kongress. Foto: Fotograf Ristenstrand.

På fredagsförmiddagen gästade Centerpartiets partiledare Annie Lööf Företagarnas kongress i Norrköping. Med ett retoriskt famntag började hon med att konstatera att det är mycket tal om kraft just nu, oavsett om det handlar om kärnkraft, vindkraft, främmande hotfulla krafter eller politiska krafter till höger och vänster.

− En kraft som vi borde tala mer om är den från alla små och medelstora företag, sade hon.

Centerledaren betonade hur partiet ser småföretagandet som en del av rörelsens identitet. Hon strödde beröm över dem som startar och driver företag så att andra människor får jobb att gå till, lön att leva av och gemenskap i form av det sammanhang som ges av trefikor, lunchskratt och zoom-möten.

Energi nog att lösa Nato

Enligt Annie Lööf behöver det bli enklare och billigare att vara företagare. Hon förklarade att den målsättningen kunde förverkligas i Alliansen när det begav sig, för att sedan ha bäst förutsättningar att bli verklighet genom Januariöverenskommelsen. I uppmarschen inför höstens riksdagsval önskar Centerpartiet förhandlingar i mitten i viktiga frågor.

En lätt irritation går att skönja över att det inte förs förhandlingar om energipolitiken.

− Vi behöver breda energisamtal, inte tjusiga oneliners. Om vi kunde lösa Natofrågan före valet så ser jag inte varför vi inte kan lösa energiförsörjningen nu, sade hon.

Elen och samhällskontraktet

Problemen med energiförsörjningen ser Annie Lööf som en fråga om tilliten till samhällskontraktet. Hon talade om att företag och privatpersoner nu dignar under höga elräkningar och att man måste kunna lita på att det finns el. Centerpartiet vill se en fördubblad elproduktion till 2030. Störst potential att snabbt tillföra el ser partiet i vind och sol, men Centerpartiet anser att alla energislag som finns i dag kommer att behövas.

−Jag har inget emot kärnkraft, men kärnkraft är inte svaret på hur man lättar elpriserna i höst, sade hon.

En bukett av reformer

Annie Lööf radade raskt upp olika förslag på företagspolitiska reformer, från schablonbeskattade instegsföretag och sänkta arbetsgivaravgifter, via satsningar på polisen till mer gynnsamma personaloptioner för att locka talanger till startups och konstruktioner för att avlasta företagen för kostnader för klimatomställningen.

I utfrågning på scen med Företagarnas politiska experter Alexandra Hernadi och Helena Fond berättade Annie Lööf om hur synen på Centerpartiets syn på regelförenkling förändrats från att förespråka kvantitativa mål för hur många regler som ska förenklas till att utgå från de som gör mest nytta, vilket ställer helt andra krav på att ha örat mot marken.

På frågan vad som hon hade önskat få gjort under mandatperioden tog Centerledaren upp några förändringar som stoppats av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet: Sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag, ändrade strandskyddsregler och fri hyressättning i hyresproduktion. Annie Lööf ser det som ett problem att partierna till höger och vänster fått det inflytandet.

− Vi vill vara en grön liberal företagsam kraft och se reformer som lutar mot mitten i politiken. Det är där reformerna finns, sade hon.

Fler nyheter från Företagarna