För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Våga ta risker

Publicerad 3 jun 2022
UF-företagandet har gett Daniel och Dawit viktiga insikter.
UF-företagarna Daniel Zahid och Dawit Araya och Anna Libietis, utbildningspolitisk expert på Företagarna.

Det finns sällan ett facit för företagande. Mycket handlar om att använda sig av kreativitet och aktiv problemlösning för att få en idé att landa i verkligheten och bära frukt.

Två personer som fått värdefulla insikter i vad det innebär är Daniel Zahid och Dawit Araya. De läser naturvetenskapsprogrammet på Viktor Rydbergs gymnasium i Sundbyberg med inriktning på naturkunskap och har under det senaste året drivit ett UF-företag inom ramarna för Ung Företagsamhet.

− Vi har tagit fram och sålt ekologiska jeans med egen logga, tillverkade i Pakistan, säger Daniel Zahid.

Dags att summera

Det sveper ljumma sommarvindar över Stockholm, studentflaken rullar på gatorna och skolavslutningarna närmar sig. För Daniel och Dawit innebär det att det är dags att avveckla UF-företaget. De har upprättat en årsredovisning och bockat av alla andra steg som krävs, så när som på att avsluta bankkontot. Det är alltså dags att summera året som gått.

− När man går in i en klädaffär på stan förstår man kanske inte riktigt hur många steg och processer det krävs för att kläderna ska ligga där, säger Dawit.

Daniel flikar in.

− Vi har fått insikt om alla processer man måste arbeta med för att företaget ska fungera. Vår rådgivare sade till oss att den som vill lyckas måste ta steget och det har vi gjort, säger han.

Viktigt att studera

Namnet på UF-företaget har varit Lion by style och som rådgivare har de haft Anna Libietis som också är utbildningspolitisk expert på Företagarna.

− Jag har träffat Daniel och Dawit sex gånger under året och det har varit jätteroligt att få vara bollplank åt dem, säger hon.

Året som UF-företagare har gett mersmak, men för Daniel och Dawit är det viktigt att först skaffa sig en ordentlig utbildning.

− Jag vill fortsätta driva företag, men först ska jag studera vidare, säger Daniel.

Fem tips

Daniel och Dawit har fem tips till andra ungdomar som vill prova på att driva företag inom Ung Företagsamhet.

  • Tänk igenom affärsidén noga.  
  • Var både strukturerad och kreativ i företagandet.
  • Var aldrig passiv; våga ta risker.
  • Räkna med att allt inte blir som man tänkt sig; anpassa dig.
  • Ha koll på vad dina konkurrenter gör.  
Taggar
Fler nyheter från Företagarna