För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny guide för dig som vill anlita en coach

Publicerad 17 jun 2022
Vilka krav bör man ställa på en professionell coach? Nu finns en guide som ger vägledning.

Fler och fler företagare upptäcker fördelarna med att anlita en professionell coach för att ringa in mål och hitta vägar för att uppnå dem. Men hur får man tag i ett stabilt och rejält bollplank som tar en själv och den verksamhet man bedriver till nästa nivå?

Ibland är det enklaste sättet att säga vad någonting är att slå fast vad det inte är. En professionell coach är till exempel ingen mentor eller terapeut. Inte heller en managementkonsult.

Kvalitetssäkrad coachning

Även om det inte finns något formellt hinder för någon att kalla sig coach så finns det goda skäl att välja en professionell coach som verkar inom ramarna för International Coaching Federation (ICF). I Sverige är ICF det nationella coachbranschförbundet inom Företagarna.

−Alla medlemmar i ICF har antingen genomgått en ackrediterad coachutbildning eller är underMalin Avalon Engquist.jpg utbildning. Alla coacher förbinder sig att följa de etiska riktlinjerna. De flesta väljer även att kvalitetssäkra sin coaching via ICF:s certifieringssystem, säger Malin Avalon Engquist, marknad- och kommunikationsansvarig på ICF Sverige.

Vägledning och checklista

Varje person har sina egna förutsättningar och ju tydligare det går att specificera vad man vill ha ut av sin coachning, desto lättare är det att hitta en professionell coach som har rätt profil utifrån utbildning, certifieringar eller erfarenhet.

För att underlätta förståelsen av vad man bör tänka på har ICF Sverige tagit fram en guide som vänder sig till den som är beställare, upphandlare eller inköpare av coachningstjänster. Den innehåller både vägledning av hur man ställer krav och en konkret checklista att luta sig mot.

− Vi har tagit fram en guide för att öka förståelsen kring vilka krav man bör ställa på coacher. Det hjälper dig som ska anlita en coach att göra rätt val av coach och få de resultat du önskar, säger Malin Avalon Engquist.

Hämta hem guiden Beställarkompetens 

Ladda ner guiden Beställarkompetens som pdf på ICF Sveriges webbplats.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna