För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Granskning: Brott mot företagare

Publicerad 1 jun 2022
Hälften av alla företag med anställda har utsatts för brott de senaste åren. Det är en alldeles för hög andel och ett växande samhällsproblem.

Vi har träffat företagaren Natalie Kjellander i Norrköping som berättar om hur brotten påverkat hennes företag. Tyvärr är hennes berättelse långt ifrån unik.

– Det handlar inte bara om förlorad egendom utan även om att kunna känna sig trygg i sitt företagande, våga satsa och investera för framtiden, säger Günther Mårder, Vd på Företagarna.

Brotten får stora konsekvenser på företaget

– De senaste månaderna har vi varit utsatta för en hel del brott. Vi har haft två inbrott. Den ena gången snodde de maskiner, verktyg och inredningsartiklar för hutlösa pengar. Sen en vecka senare kom dom tillbaka och snodde det dom inte fick med sig första gången. Sen så nu i helgen så vart vi av med vår ena företagsbil som stals utanför hemmet hos en anställd säger Natalie Kjellander som driver företaget Let’s Paint Måleri i Norrköping.

– Konsekvenserna av de här brotten är stora. Bland annat så måste vi lägga pengar på självrisker varje gång. Sen så är det också all den tid vi behöver lägga ner för att återställa efter de här brotten, utvecklar Natalie.

– Jag skulle vilja att den här frågan prioriteras av politikerna. Vad behöver polisen för att kunna utreda de här brotten? Vad behöver vi företagare ge polisen för att de ska kunna utreda brotten, avslutar Natalie.


Politiker och makthavare måste förstå omfattningen av kriminaliteten

– Ungefär 70 procent av företagen har slutat att anmäla brotten vilket leder till att den offentliga brottsstatistiken som politiker förlitar sig på är direkt missvisande, säger Pontus Lindström, expert med inriktning på brott mot företagare på Företagarna.

 

Tycker du också att brott mot företagare är ett stor problem? Dela gärna den här artikeln eller länken till filmen https://youtu.be/xqyhRGZBzew och sprid ordet vidare.

Fler nyheter från Företagarna