podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”I första hand tar vi ut lön, sedan pension och sist utdelning”

Publicerad 13 dec 2022
Företaget går bra och det finns pengar att dela ut till ägarna. Samtidigt krävs en investering i nytt it-stöd och konjunkturen är på väg att mattas av. Karolina Flink Berndtsson, vd och delägare i familjeföretaget Avisita, har en del att fundera över inför årsskiftet som närmar sig.
Karolina Flink Berndtsson, vd och delägare i familjeföretaget Avisita. Foto: Fredrik Jalhed.

Karolina Flink Berndtsson och hennes anställda ordnar boende till yrkesarbetare som jobbar utanför hemorten. Kunderna finns inom bygg och anläggning, industri samt infrastruktur och är spridda över hela Norden. Vid stora projekt som exempelvis Västlänken i Göteborg behövs övernattningsmöjligheter till många personer.

Karolina äger företaget tillsammans med sin bror, Rikard Flink, som också är ekonomichef. Verksamheten har vuxit kraftigt och gått med vinst de senaste tio åren. Pengarna har fått stanna i verksamheten och bolaget har klarat finansieringen utan att ta några banklån. Det gör att hon inte är särskilt orolig för framtiden. Stigande räntor är inget som drabbar Avisita, och bolaget sitter i egna lokaler med låg energiförbrukning.

"Vi har precis börjat att ta utdelning. Men vi ska inte plocka ut mer än att det finns kapital att utveckla verksamheten”

Med ett uppbyggt eget kapital och en fortsatt vinstgivande verksamhet finns utrymme att ta utdelning för 2022. Hur stort utrymme som finns är en fråga som ägarna funderar över inför årsskiftet.

- Vi har precis börjat med att ta utdelning. Men vi ska inte plocka ut mer än att det finns kapital att utveckla verksamheten, säger hon.

Ett nytt it-stöd står högst på önskelistan.

- Vi växer så pass mycket att vi behöver ett nytt system, och då pratar vi nog om en investering på en miljon kronor. Då har det självklart företräde framför aktieutdelning.

Vid sidan om sitt vd-jobb är Karolina Flink Berndtsson ordförande i Företagarna i Mölndal. Hon anser att det är självklart att företagare ska utnyttja möjligheten att ta lågbeskattad utdelning enligt 3:12-reglerna om det finns utrymme för det.

- Det fanns en tid när personalen hade företräde att få lön och själv fick man stå tillbaka, säger hon.

Nu handlar det inte om lön eller utdelning. Hon ser en fördel med att ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt med tanke på pensionspoäng och sociala skyddsnät. Vid högre inkomster kan utdelning med 20 procent skatt vara att föredra.

Men när det gäller 3:12-reglerna är det en hel del att hålla reda på, inte minst om årets gränsbelopp för kapitalbeskattad utdelning är lönebaserad. Då gäller det att företagaren tar ut lön över en viss nivå året före utdelningen, något som inte alltid är så lätt att ha koll på.

- Det har hänt att vi missat det och inte kunnat ta lika mycket kapitalbeskattad utdelning som annars varit möjligt, säger hon.

Pensionsavsättning till ägarna finns också med i planeringen inför kommande år.

- I första hand tar vi ut lön, sedan pension och sist utdelning.

Med i kalkylen finns också risken för en avmattning i konjunkturen, något som skulle kunna leda till minskad efterfrågan hos exempelvis kunder i byggbranschen.

– Konjunkturen väger väldigt tungt i den diskussion vi har. Men vi är inte jättekänsliga för konjunktursvängningar, säger hon.

Text: Sten Sjögren.

Fler nyheter från Företagarna