För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Ett bedrövligt besked”

Publicerad 23 dec 2022
Intresset i media för att höra mer om hur Företagarna bedömer att företagen påverkas av regeringens icke-besked om kompensation har varit stort.

Uppdaterad 24 december.

Regeringens besked om att den utlovade kompensationen till företagen för de extrema elkostnaderna tas tillbaka till ritbordet får hård kritik av Företagarna.

Intresset i media för att höra mer om hur företagen påverkas av regeringens besked har varit stort. Här är en sammanställning av de flesta inslagen och artiklarna efter regeringens besked.

Företagarna i Efter fem: ”Stor besvikelse”

I TV4:s Efter fem sade Företagarnas vd Günther Mårder på torsdagen att situationen är väldigt allvarlig och att många företagare nog hade väntat sig att i vart fall ett datum.

– Det är en stor besvikelse och en tråkig julklapp till landets företagare.

Gunther i efter fem pressklippsbild.jpg

Se inslaget i TV4 (36 minuter in)

Företagarna i TV 4:s Nyheterna: ”Bedrövligt besked”

Företagarnas chefekonom Johan Grip intervjuades i TV 4:s nyheter på torsdagen och kallade regeringens besked för bedrövligt.

– Vi vet fortfarande inte när pengarna ska återbetalas till företagen och det kom heller inga besked om att regeringen ska göra andra saker för att hjälpa företagen i den här otroligt pressade situationen.

Johan Grip tv 4.jpg

Se inslaget på TV4.

Företagarna i Aktuellt: ”Många behöver se över sin verksamhet”

Günther Mårder intervjuades i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen och sade att först var beskedet att stödet skulle vara på plats den 1 november, men att det nu ska tillbaka till ritbordet.

– Det här gör många företagare upprörda och det gör det omöjligt att kunna planera verksamheten framåt. Många kommer säkerligen tvingas till att se över sin verksamhet.

Gunther SVT pressklippbild.jpg

Se inslaget på SVT Play. 

Företagarna i Expressen TV: ”Företagen försöker överleva”

Johan Grip sade i en intervju i Expressen TV på torsdagen att han undrar hur regeringen tänker sig att företagen som har likviditetsproblem ska betala sina elräkningar.

− Företagen gör allt de kan för att överleva just nu.

Johan Grip Expressen TV.jpg

Se inslaget på Expressen.

Företagarna i Nyhetsmorgon: "Var är finansministern?"

Beskedet var ett dråpslag för företagen, sade Johan Grip i TV 4:s Nyhetsmorgon på fredagen.

– Det jag saknar i det här läget var Elisabeth Svantesson. Ebba Busch står där och levererar sitt besked. Då förväntar jag mig att finansministern ska stå där bredvid och kontra med sina förslag om hur man kan sänka kostnader för företag.  

Nyhetsmorgon Grip.jpg

Se inslaget på TV 4.

Företagarna i Dagens Industri: ”Använd det som fungerar”

Johan Grip intervjuades i Dagens industri på torsdagen och underströk vikten av att regeringen minskar kostnaderna för företag på annat sätt.

”Försök inte att återuppfinna hjulet. Använd det som fungerade under pandemin och gör det fort. Slopa arbetsgivaravgifterna tillfälligt, eller ge nya anstånd på skatteinbetalningar.”

DI pressklippbild.jpg

Läs artikeln i Dagens Industri: Näringslivet sågar regeringens icke-besked: ”Finns ingen plan”.

Företagarna i Dagens Nyheter: ”En del kommer att gå i konkurs”

I en intervju i Dagens Nyheter på torsdagen säger Johan Grip att företagare nu slits mellan hopp och förtvivlan.

”För många kommer stödet att komma för sent. En del kommer gå i konkurs i onödan, en del kommer säga upp personal.”

DN elstöd.jpg

Läs artikeln i Dagens Nyheter: Kritiken mot elbeskedet: Leder till fler konkurser,

Företagarna i SvD: ”Många har redan små resurser eller stora skatteanstånd”

På julafton intervjuas Johan Grip i Svenska Dagbladet och konstaterar att den uteblivna kompensationen för de höga elkostnaderna är extra bekymmersamt för företag som blev hårt ansatta under pandemin, och som har små resurser att ta av eller stora skatteanstånd att betala.

”Det är inte bara elpriserna som är höga just nu, även drivmedelspriser och insatsvaror har stigit mycket i pris. Allting är dyrt.”

Johan SVD klipp.jpg

Just nu finns ingen länk till artikeln, men den går att läsa i papperstidningen.

Fler nyheter från Företagarna