podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elprisstödet: Inga nya besked från Ebba Busch

Publicerad 8 dec 2022
Närings- och energiminister Ebba Busch hade inte några nya besked att lämna om när elprisstödet till företag kommer på plats, när hon träffade Företagarna syds regionchef Magnus N:son Engelbäck och medlemmar i Företagarna i Malmö.
Från vänster: Emelie Löfmark, vice ordförande i Företagarna Malmö och produktionsledare på Julius production, närings- och energiminister Ebba Busch, Emelie Rasby, stabschef hos Ebba Busch och Företagarna syds regionchef Magnus N:son Engelbäck. Foto: Patrick Persson Press.

Det kyliga vädret slår obönhörligt på elkostnaderna för företag och hushåll. Priserna stiger i hela landet, men det är i de södra delarna som följderna av effektbristen i systemet länge varit kritisk. Företagarna i Syd har slagit larm på larm om hur företag i Skåne och Blekinge hör av sig om att de hamnat i en ohållbar situation eftersom de extrema elkostnaderna krossar alla kalkyler.

– Många säger att de kommer behöva lägga ner sin verksamhet, säger Magnus N:son Engelbäck.

Rapport från elprisområde 4. Så påverkas företagen av elpriserna. 

Regeringen är märkbart pressad i elfrågan. Närings- och energiminister Ebba Busch svarade genom att lova att skyndsamt möta Företagarna. I tisdags kom ministern till Malmö där hon på eget initiativ deltog i ett möte med representanter från Företagarna syd.  

– Vi hade en bra och konstruktiv dialog, men vi fick inget löfte om datum för besked till landets företagare. Vi förde fram flera konkreta åtgärder som regeringen kan göra för att lindra likviditetsproblematiken. Likviditetskrisen som kommer nu skrämmer oss, säger Magnus N:son Engelbäck.

Givande dialog med ett löfte

Såväl ministern som Företagarna ser en uppdelning i kort- och långsiktiga lösningar på energikrisen.

– Det här kommer ta tid, jag förstår er frustration, inledde Ebba Busch mötet med att säga för att senare tillägga: det här är en akut situation.

När regeringen meddelade att elprisstödet till företagen – egentligen återföring av tidigare inbetalda flaskhalsintäkter – dröjer på obestämd tid var måttet rågat.  

– Vi är vansinnigt besvikna och bestörta över den fullständiga nonchalans vi möts av från Ebba Busch och regeringen, sade N:son Engelbäck innan mötet.

Hopp kunna lösa frågan i närtid

Samma dag som mötet med Företagarna region syd gick det ut information om att ett gasstöd ska betalas ut till villahushåll i södra Sverige. Likt elstödet gäller detta inte för företagen.

– Jag vill att ni ska veta att vi jobbar med elstödsfrågan dygnet runt. Just nu lever hoppet om att vi ska kunna lösa den här frågan i närtid. Fungerar inte det så får vi se oss om efter andra lösningar, säger Ebba Busch.

– Då är frågan, vad gör vi nu? Vi står med minst dubbla elkostnader, säger Emelie Löfmark som bland annat är vice ordförande i Företagarna Malmö och driver Julius production.

Kommunicera när ny information kommer

Något svar på hennes fråga hade inte ministern. Men när företagaren från Malmö presenterade en tanke om att regeringen borde ändra sättet informationen delas med allmänheten tog ministern till sig och lovade att ta orden i beaktning.

– Kommunicera med datum så vi kan planera. Säg att den X december kommer mer information och gå då ut med det ni vet, sade Emelie Löfmark.

– Under pandemin fick man information varje dag, det var bra, säger Miroslaw Staniszewski, valberedare i Företagarna Malmö och ägare till Mircon bygg, som höll med om att regelbundenheten saknas.

Bristen på planerbarhet gör företagarna extra sårbara. Staniszewski befarar, likt många andra, att en varselvåg är på väg när företagarna inte längre har råd med de skenande kostnaderna.

–Jag har pratat med Ica-handlare som säger att de skulle behöva ta flera hundra kronor för en grillad kyckling för att ha råd att hålla i gång maskinerna. Priserna har ökat dramatiskt som det är, det går inte ihop, säger Magnus N:son Engelbäck.

Brister i elproduktionen

Under mötet med Företagarna betonade båda sidor behovet av att bygga ut elförsörjningen.  

– Vi behöver mer el, av flera olika slag för att trygga konkurrenskraften och för att få ner priserna, säger Magnus N:son Engelbäck. 

– Det finns inget elområde i hela Europa som har lika dålig elproduktion som elområde fyra, sade Ebba Busch.

Företagarnas regionchef tryckte på behovet av att minska regelbördan för att snabbare nå resultat. Något som näringsministern inte sa emot. Mötet avslutades på god fot trots att några besked om elstöd till företagare inte gavs.

Fler nyheter från Företagarna